Onsdag 19 Maj
Stockholm

Ska vi få bukt med rasismen måste arbetet börja i förorterna

Nohan Zainudini tycker att rasismen i Sverige grundar sig i en misslyckad integrationspolitik.
1 av 3
Nohan Zainudini tycker att rasismen i Sverige grundar sig i en misslyckad integrationspolitik. Foto: Privat/TT
2 av 3
Nohan Zainudini
3 av 3
Nohan Zainudini. Foto: Privat

Nohan Zainudini: "Rasismen i sig är något som härstammar från problemen i våra förorter, där kriminalitet och hedersvåld härjar."

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I en debattartikel publicerad hos DN har Lovisa Fhager Havdelin, från Teskedsorden, uppmärksammat problemen kring "medrasism". Hon tar där upp studier som visar hur många människor som ej säger ifrån mot rasistiska uttalanden, och vidare går hon igenom metoder för hur en sådan vardagsrasism skall bemötas. 

Sannerligen är det ärofyllt när Lovisa bemöter denna brist på kamp, men vad som är integralt att förstå är hur medrasismen endast är ett symptom av ett större problem. 

För rasismen i sig är något som härstammar från problemen i våra förorter, där kriminalitet och hedersvåld härjar, något som legitimerar diskriminering i många människors ögon.  

Faktumen att utlandsfödda medborgare är tre gånger mer sannolika att utföra sexualbrott, och i 50% större risk att bryta mot narkotikabrottslagen än etniska svenskar, är den bördiga marken på vilken rasism växer. 

Vi kan fortsätta skära av dess plantor, men vid varje fall av terrorattack, våldtäkt och knarkhandel kommer rasismens ruttna frukt blomma återigen.

Med en titt på statistiken syns det att islamistiska attacker ger upphov till ökade hatbrott mot muslimer. Ytterligare så är det kring lagbrotten i förorterna som rasisternas diskurser kretsar. 

Så även om jag ej kan ignorera det ärofyllda i att lägga upp en uppmaning till bekämpandet av medrasism, kan jag inte låta bli att känna hur Lovisas metod för bekämpandet av rasismen är högst bristfällig, då den ej anför varför rasismen uppstår till att börja med. 

Detta är ju trots allt integralt för diskussionen om rasism. Först när regeringen ökar insatserna mot kriminaliteten i förorterna, förbättrar integrationspolitiken och tar åtgärder mot extremismen i landets moskéer, kommer Sverige ta de första stegen till att förstöra legitimiseringen av rasistiska åsikter. 

I detta kommer landet även köpa tillbaka de väljare som har röstat på Sverigedemokraterna, på grund av deras oro över integrationspolitikens misslyckanden. 

På så sätt kommer även Sverigedemokraternas förmåga till att sprida en rasistisk politik naturligt försvagas, och då kan landet mer effektivt bekämpa grunden till rasism. Här, istället för rasismens sekundära attribut "medrasism", är vart fokusen bör ligga.

Nohan Zainudini

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela