Tänk om det var lika synd om nakna killar som det är om nakna tjejer

- 14/07/2017, 12:13
Elin Nilsson​ funderar på hur det skulle se ut om vi hade samma syn på män och kvinnors nakenhet.
1 av 3

Elin Nilsson​ funderar på hur det skulle se ut om vi hade samma syn på män och kvinnors nakenhet.

Copyright 2017. All rights reserved./Instagram

2 av 3

Instagram

Elin Nilsson
3 av 3

Elin Nilsson

Copyright 2017. All rights reserved.

Elin Nilsson​: "Borde han inte dra på sig en t-shirt i alla fall för att inte riskera att hamna i DET facket!?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

ESPN har släppt 2017 års upplaga av sin "The Body Issue". Ett av reportagen i den handlar om damlandslaget i ishockey. Nakna med skridskor på och hockeyklubbor i händerna fotas de på isen. Bilderna blir porträtt i artikeln med intervjuer av laget. Rubriken är för tidningen är: Every body has a story.

Efter det har det faktum att spelarna är nakna i reportaget mötts av stark kritik. Bland annat från författaren Nina Åkestam som skriver på sin Facebook-sida att "det är gammaldags, utdaterat och fegt". Hon menar att kvinnorna objektifieras och att fokus ska vara fullt ut på deras idrott. 

Det låter förståeligt ändå om man enbart läser texten kring just det reportaget. Men saken är den att det fanns en hel del nakna män i samma nummer (och dess tidigare upplagor), då det ju heter The Body Issue och ges ut av ESPN varje år. 

Idrottare porträtteras nakna med syfte att lyfta styrkan i deras kroppar. Det hade varit en helt annan sak om kvinnorna i numret varit avklädda medan männen haft kläder på sig. 

Nu var det ju inte så. Nio reportage med avklädda kvinnliga idrottare och åtta reportage med precis lika avklädda manliga idrottare. Med lika mycket fokus på deras respektive idrotter. 

Det är inte bara idrottare som får sina kroppar mottagna på olika sätt beroende på kön. Det ser ganska likadant ut i alla branscher. Bianca Ingrosso fick tidigare i år försvara sina bröstvårtor på Instagram, liksom Peg Parnevik fick med sin rumpa. Bröstvårtor och rumpa på tjejer = skandal, sexuellt och de är offer. 

Tänk om vi såg likadant på killar och deras kroppar. I så fall har jag en lista här som aldrig tidigare gjorts:

Måns Zelmerlöw: Jo, vi minns ju när han störtade in helt naken på en Wrecking Ball. Kan inte stackaren bara få sjunga med sin vackra röst?

Eric Saade: Bröstvårtor på sin Instagram från stranden. Så tråkigt att allt ska handla om att slänga av sig kläderna. Kan inte unga killar bara få ha roligt utan att behöva visa sina kroppar?? 

Danny Saucedo: Avklädda semesterbilder med bröstvårtor och surfande på Instagram även här. Borde han inte dra på sig en t-shirt i alla fall för att inte riskera att hamna i DET facket!?

Calle Schulman: Visar sina bröstvårtor mycket och gärna. Både på bilder och i videoformat. Så hemskt att influencers ska behöva vara rädda att tappa följare om de inte bjuder på naket. 

Henrik Schyffert: Outfit i lack med gagball i munnen på bild från Göteborg. Henke det är lugnt, vi tycker att du är rolig och bra som du är. Utan att du behöver stoppa in den där bollen i munnen för att för att sälja biljetter till tjejer som är sugna på dig. 

Filip och Fredrik: Avklätt, hud, bröstvårtor, SEX! Alla vet ju att deras program säljs med sexualisering av män och deras nakenhet. 

Justin Bieber: Finner inga ord. Stackars, stackars, stackars. 

ESPN:s The Body Issue visar vilka issues samhället har med kvinnors kroppar. Precis som när bröstvårtor som skymtar genom tyget på ett linne gör hela Instagram galna. Eftersom de tillhör en kvinna. 

Männens hud är fredad och tillhör dem själva på ett helt annat sätt. Det är sjukt ju. Every body has a story. Ledsamt nog handlar den historien ofta om skam och gömmande för kvinnor, och om naturlighet för män.

Elin Nilsson