Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varför hatar du min son, Zara Larsson?

Katarina Folmer: "Jag kommer inte att acceptera en slentrianmässig kritik gentemot min tonårsson, på basis av hans manlighet."

Katarina Folmer tycker att Zara Larsson drar alla män över en kam.

Katarina Folmer

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är svårt att älska, och det är ofta ännu svårare att göra det som en fri, ogift individ. Därför blir jag så oerhört beklämd av att självaste finansministern utbrister att Zara Larsson, som "hatar, hatar män", är så cool och borde bli politiker. 

I en förlängning till detta uttryck undrar jag om finansministern och Zara Larsson hatar min 15-årige grabb? Jag lär honom dagligen vikten av att ta hand om sina tjejkompisar, att värna deras rätt och att vara en god kamrat. 

Han bjuder in både pojkar och flickor till oss för att ta del av hans intressen och hänga en stund. Det låter måhända banalt, men handen på hjärtat; hur många av er som tillskriver er epiteten moderna feminister bjuder in pojkarna samtidigt som ni lägger ert engagemang på att "hata, hata, hata män"?

Jag kan förstå att vissa kvinnor och flickor hatar vissa män. Det finns sår i många som förtjänar respekt. Det kan handla om frånvarande fäder, misshandlande styvfäder eller uslingar till pojkvänner. Sår dessa kvinnor och flickor söker laga genom att liera sig med likasinnade med samma erfarenheter.

På liknande sätt finns det pojkar och män som inte accepterar kvinnans innersta väsen. Många män vill göra kvinnan till en feminin dröm där hennes uppgift är att sammanhålla kärnfamiljen. 

Där vissa män, kanske som en följd av ensamhet eller tidigare oförrätter, lägger sina egna tillkortakommanden på alla kvinnliga homo sapiens. 

Gemensamt för båda könens ilska är att pakter med likasinnade inte leder till annat än att gå ner sig i sina plågsamma minnen och att hata ännu mer. En del av mångas ilska är säkerligen dubbelkänslan inför parningsritualen. Många vill helt enkelt ha det som de samtidigt föraktar.

Och här står vi som söker könsfred. Några av oss är ensamstående kvinnor som faktiskt älskar män, trots enstaka mäns brister och brott. Jag älskar de goda männens förmåga, ögon, hjärnor. Och händer och armar.

Jag älskar män för att de förgyller min vardag med nya tankebanor, logik och den handlingskraft jag ibland saknar hos mina kära systrar med sina omhuldande egenskaper. Jag vet att mina manliga kamrater gillar mig också, och med ett par enstaka undantag har de alla accepterat mig.

Vi obundna kvinnor som betraktar män som vänner, bröder och kanske, ojoj, älskande ibland, vi får antingen föra ett tvåfrontskrig mot de moderna feministkvinnorna som vill lära oss att hata män, eller mot grottmän som inte har begripit att vi har lika mycket rätt som männen att leva våra liv. 

Ibland mot husfruar som har betraktat oss ogifta som rivaler, i enlighet med biologins medfödda reflexer, eller för att vissa helt enkelt älskar skvaller.

Tydligt för en icke könskrigande individ är att medan vi skapar öppenhet och river barriärer, skapar hatande människor världskrig. Medan de konfrontationsbenägna inte tycks reflektera över risken att den fiende de ser är ett hjärnspöke, ser vi fredsvilliga att könskriget skapar enorma splittringar och väcker verkliga spöken till liv.

Vi vet inte var vi står om 50 år när min son är pensionär, men den uppmärksamme noterar att patriarkala och medeltida strukturer redan är här och är betydligt värre än Zara Larsson och Magdalena Andersson ens vill reflektera kring. 

Den icke uppmärksamme fortsätter finna livskraft i hat och misstro mot manligt respektive kvinnligt i västvärlden, trots att vår lagstiftning och vårt värdesystem bygger på mänskliga rättigheter.

Det är hög tid att sluta sila mygg och svälja kameler. Det är inte i misstron mot det andra könet som sanna feminister, eller smarta män för den delen, borde lägga sitt krut i Sverige år 2017. 

Jag kommer inte att acceptera en slentrianmässig kritik gentemot min tonårsson, eller gentemot hans kamrater, på basis av deras manlighet.

Katarina Folmer

Mer:

Zara Larsson: "Jag får väl hata män om jag vill"