Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ni män som inte kan släppa era ex – ni är patetiska!

- 19/07/2017, 16:17
Alexander Erwik riktar kritik mot män som inte kan släppa taget om sina ex.
1 av 3

Alexander Erwik riktar kritik mot män som inte kan släppa taget om sina ex.

Privat/TT

2 av 3

Andreas H. Nilsson / SvD / TT

Alexander Erwik
3 av 3

Alexander Erwik

Privat

Alexander Erwik: "Du kanske möjligtvis kan tvinga någon att leva med dig, men du kan aldrig tvinga någon att göra det med hela sitt hjärta."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag tror inte ens att jag kan räkna till alla de kvinnliga bekanta och vänner jag haft genom åren som vittnat om ex-pojkvänner som bara vägrar gå vidare efter ett uppbrott. Har för övrigt också ett enormt tal av män som haft samma problem med ex-pojkvänner.

Trakasserier, hot, våld, publik förnedring och förföljelse. Många har inte ens orken att själva gå vidare med sina liv, än mindre ge sig in i nya relationer, för att något de har lämnat bakom sig, tenderar att hänga sig kvar.

Jag vet inte vad dessa män har för problem som inte kan respektera att någon annan vill gå vidare. Hur de inte kan få in i sina huvuden att det är dags att ta höger, när den andra uppenbarligen vill åt vänster. Är de män som har svårt att acceptera ett uppbrott lobotomerade? Har de någon skruvad idé om att tjat lönar sig?

Här kommer en nyhet: ju mer du pockar på uppmärksamhet från någon som har gjort slut, desto mindre vill personen ha med dig att göra. Du kanske möjligtvis kan tvinga någon att leva med dig, men du kan aldrig tvinga någon att göra det med hela sitt hjärta.

Du kommer inte plocka några nya charmpoäng genom att stå utanför ditt ex dörr och skrika. Om du inte fick ett tack eller svar på "försoningsfikan" efter den 5:e eller 6:e gången, så lär de följande fem gångerna inte ge några nya resultat. Har du skickat 20 sms så kommer inte 20 till ge dig ett svar.

Ditt ex kommer inte bli kär i dig på nytt för att du söker upp henne på stan med den nya pojkvännen, muckar gräl och spottar honom i ansiktet. Ditt ex kommer framför allt inte bli kåt av att du kallar henne för jävla hora.

Att en lämnad man inte kan komma över ett uppbrott på ett värdigt sätt, och har en ambition att göra hennes tillvaro outhärdlig så länge han inte får ha henne, måste vara det mest tydliga exemplet på kvinnoförakt i vårt samhälle. Jag kan faktiskt inte komma på något mer tragiskt och patetiskt än en man som inte kan gå vidare.

Här är min teori. Män som inte accepterar ett uppbrott blir galna därför att de anser att de ska ha kontrollen, att de ska bestämma. Att de ska äga. De ser ner på kvinnan och hennes egna fria val. De hatar kvinnor. Och samtidigt vill de att en kvinna ska älska dem. Absurt. 

Någonstans på vägen har samhället, manliga förebilder, eller andra inspirationskällor inbillat dem att de ska vara i ständig kontroll. Att saker och ting är över först när de säger att de är över. Det är sann fattigdom att leva med en sådan inbillning.  

En sådan liten man som slår, hotar, allt för ofta har ihjäl sin före detta partner, är ta mig fan den mest lägst stående individen i vårt samhälle. Och han är en idiot. För varje övertramp eller incident med brist på respekt, har en enda effekt och det är att ditt ex kommer mer och mer över dig.

Det borde vara enormt strängare straff för den som utövar våld eller hot mot närstående. Kännbara straff. Hitta på nya brottsrubriceringar om så krävs. Fler skyddade boenden för kvinnor. Mer hjälp från samhället för den som behöver hjälp att få gå vidare. 

För den som en gång i tiden öppnade en dörr för en person, och sen inte kan stänga igen den dörren på egen hand, måste kunna räkna med samhällets backning. Ingen ska behöva dö. Någonstans på vägen borde samhället, eller någon av oss, kunnat gripa in. 

Alexander Erwik