Alexander Erwik fick ett fördomsfullt bemötande när han skulle testa sig för könssjukdomar.
1 av 3
Alexander Erwik fick ett fördomsfullt bemötande när han skulle testa sig för könssjukdomar. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Claudio Bresciani/TT
Alexander Erwik
3 av 3
Alexander Erwik - Foto: Privat

Läkaren läxade upp mig – på grund av min läggning

Alexander Erwik: "Det här uttalandet är väldigt märkligt att kasta i ansiktet på en främmande människa, baserat på underlaget av en enda fråga."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Alexander Erwik är 41 år gammal och driver eventbyrån Erwik Communication.

Sedan 2015 är han arrangör för Fadimegalan.

Följ honom på Twitter: @AlexanderErwik.

Jag gick nyligen och kollade "trumpeten". Det ska man göra ofta. Inget att skämmas över, alls. Det ska man göra för sin egen skull, men också för den person man möter. 

Jag skulle skämmas mer för mig själv om jag gjorde det sällan. Nu var det grönt ljus. Så att säga. Nu vet du det. Det är inte riktigt substansen i denna text, så fortsätt gärna läsa.

För ovanlighetens skull så uppsökte jag denna gång inte venhälsan. Där känner jag mig bekväm och trygg, och har kollat mig regelbundet i 20 år. Av ren tidsbrist så valde jag denna gång att köra ett test på Sesam City. 

Väl där hann en sköterska ställa mig en enda fråga, den om jag ligger med män eller kvinnor, innan hon hasplade ur sig, med ett förvarningens finger, att jag tillhör en riskgrupp. 

Utan att veta någonting om min bakgrund, mina sexuella vanor, eller antal partners. Så kan hon konstatera att jag som homosexuell man tillhör en riskgrupp. En grupp som ska passa sig, och då ska man passa sig för... Eller?

Jag tycker det här uttalandet är väldigt märkligt att kasta i ansiktet på en helt främmande människa, baserat på underlaget av en enda fråga. Jag är inte lättkränkt, det ska gudarna veta. Men jag tyckte att det kändes lite kränkande. Det ska jag erkänna. 

För jag anser att vi alla ska betrakta oss som potentiellt utsatta för fara. Det är något jag ständigt läxar upp mina straighta vänner om. Det där med att man inte ska förlita sig på att den man möter inte tillhör en så kallad riskgrupp. 

Jämförelsevis så upplever jag det som att mina homosexuella vänner är betydligt mer noga med att skydda sig än straighta, som slarvar friskt. Så frågan är, vilken grupp är det som tar risker egentligen?

När jag utmanade sköterskan och frågade; "hur menar du då?", så blev hon lite ställd. Jag frågade om inte heterosexuella män på Rhodos är en större eller åtminstone lika stor riskgrupp? Och tillhör jag en riskgrupp när det gäller alla sjukdomar, eller bara specifika?

Det hade hon inget svar på. Nu tänker ni att hon var omtänksam och menade väl, men tro mig när jag säger att det mer kändes som om jag satt och var åtalad för något.

Sen tyckte hon ändå att jag skulle ta varenda tillgängligt hepatitvaccin som finns på marknaden. Just in case, antar jag då? Eftersom jag tydligen tillhör... En riskgrupp. 

Ska sätta det som en ny titel på LinkedIn, känner jag spontant. Jobbar med pr och event, och icke förglömma, tillhör en riskgrupp.

Alexander Erwik

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit med om något liknande?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.