Soheila Fors skriver om när hon blev nekad att handla i en affär för att hon inte bar slöja.
1 av 3
Soheila Fors skriver om när hon blev nekad att handla i en affär för att hon inte bar slöja. - Foto: Privat/NTB scanpix
2 av 3
- Foto: NTB scanpix
Soheila Fors
3 av 3
Soheila Fors - Foto: Privat

Jag fick inte handla i butiken – för att jag inte bar slöja

Soheila Fors: "I en svensk affär i en mellansvensk stad hade jag kommit tillbaka till religionsförtryckets Iran."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Läs Soheila Fors blogg här.

I Sverige fåringen diskrimineras på grund av "kön, könsöverskridandeidentitet eller uttryck, etnicitet, religion eller annantrosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder". Ändå händer det:

En dag åkte jagtill en stad och besökte en somalisk affär. Jag vet att de brukarha jättevackra mönstrade klänningar. 

Kvinnan i butiken visade migvar de hade sina och jag hittade en som jag tyckte om. Medan jag stodvid klänningarna kom en man in som måste ha varit ägaren frånmansavdelningen och sa på somaliska:

"Vi säljer intetill henne. Hon har ingen hijab... Iran...". (Språket hargemensamma ord med arabiskan, så jag förstod en del.)

Han gick. Kvinnanvände sig till mig och sa: "Tyvärr, du fårinte köpa den". "Tänk om du gåri en affär och inte får köpa mat och mjölk", svarade jag. "Sverige är endemokrati", svarade hon. "Ja visst, detär en demokrati. Jag får komma in med eller utan hijab".

Snopen och arggick jag ut, diskriminerad på grund av klädsel och religion ifrihetens hemland. I en svensk affär i en mellansvensk stad hade jagkommit tillbaka till religionsförtryckets Iran. Det var en så starkflashback att jag mådde illa.

Föreställ erdet sociala drevet och de upprörda känslorna som skulle komma om ensvensk affär diskriminerat någon på grund av klädsel, religion,kön eller sexuell läggning. Eller innebär religionsfrihet ochdemokrati att vissa har rätten att diskriminera?

Sedan jagberättat om händelsen i sociala media har kommentarer strömmat in.En kvinna berättar att hon inte fått handla en snygg väska iRosengårds Centrum därför att hon är "otroende". När honförsökt anmäla diskrimineringen till DO har hon fått svaret atthon inte skulle vara så lättkränkt. 

Många har krävt av mig attjag skulle anmäla diskrimineringen. Jag kommer inte att anmäladetta eftersom jag med säkerhet vet att en anmälankommer att drabba redan idag utsatta kvinnor. En anmälan kommerockså att leda till konflikter mellan mina landsmän och densomaliska gruppen.

Det finns andravägar att gå som är legala. Vi kan till exempel utnyttja vårkonsumentmakt. Vi ska noga försäkra oss att affärsägare intediskriminerar kunder innan vi gör affärer med dem. 

Vi kan slå motreligiös trångsynthet där det gör mest ont, i plånboken. Är detinte dags för en anti-diskrimineringsorganisation för konsumenter?

Jag har alltsåinte publicerat diskrimineringen för att starta en juridisk processutan för att starta en moralisk. Religionsfrihet ger ingen rätt attdiskriminera. Religionsfrihetens konsekvens är tolerans mot andra.Lär vi oss inte det så kan vi inte leva tillsammans.

Soheila Fors

/
/
/
Har du varit med om något liknande?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.