Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

9 saker som alla resande veganer bör känna till

Mimi Bekhechi ger dig som vegan tips på nio viktiga saker att tänka på under semestern.
1 av 4

Mimi Bekhechi ger dig som vegan tips på nio viktiga saker att tänka på under semestern.

Privat/TT/NTB scanpix

Mums!
2 av 4

Mums!

Janerik Henriksson/TT

3 av 4

NTB scanpix

Mimi Bekhechi
4 av 4

Mimi Bekhechi

Privat

Debatt | 25/07/2017 14:18

Mimi Bekhechi: "Under semestern tar veganer med sig sina moraliska övertygelser. Här är nio punkter att tänka på!"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Solskyddskräm? Japp. Pass? Japp. Medkänsla? Japp. Oavsett om det är en city-weekend eller en exotisk retreat så tar veganer med sig sina moraliska övertygelser när de åker på semester. 

1. Semesterförberedelserna inkluderar inte fiskpedikyr.

Vi veganer vill att våra fötter ska vara fina i (veganska) sandaler vi också, men vi tänker definitivt inte sticka ner våra extremiteter i ett fotbad fullt med fiskar så att de svältande djuren kan mumsa på huden på våra fötter. 

Till att börja med så är det djurplågeri då fiskarna slängs när de inte längre behövs, som om de vore utnötta nagelfilar. Sedan så är det rent ut sagt äckligt, speciellt som dessa fotbad har orsakat icketuberkulösa mykobakteriska infektioner som kan orsaka bölder. En vanlig pedikyr räcker, se bara till att salongen enbart använder veganska produkter. 

2. Vi får maten först på planet.

Växtbaserade alternativ på flygplan är på uppgång och de flesta stora flygbolag har alternativ för resenärer som vill ha hälsosam, ekologisk och etisk mat på långflygningar. 

Du behöver oftast beställa maten i förväg, men du får också oftast maten först på planet, en bonus! Självklart är det dock en bra idé att packa ner hummus, energibars, chips, nötter, och andra favoritsnacks. 

3. "Soy vegano".

Att förvänta sig att en servitör som inte pratar engelska ska förstå vad "I'm vegan" betyder kan medföra att du oavsiktligt beställer dagens fångst (usch, nej tack!) så resande veganer lär sig det lokala språket, åtminstone viktiga meningar såsom "Jag är vegan", "Inget kött", "Ingen fisk", "Inga mejeriprodukter", "Inga ägg", och "Ingen honung" (och så "Tack", förstås!). 

4. HappyCow är nästan lika viktig som passet.

Var äter en hungrig vegan på resande fot? Var som helst! Appen HappyCow gör det ännu enklare att hitta veganska restauranger över hela världen. Bon appétit! 

5. Vi upptäcker de lokala delikatesserna.

Är du i Mellanöstern? Ät hummus, falafel och baba ganoush. Indien? Veganska samosas, pakoras och chana masala. Italien? Bruschetta, penne arrabbiata och citronsorbet. Och för varje lokal delikatess som innehåller något från djurriket så finns det ett godare veganskt alternativ som du kan prova.

I Frankrike kan du leta efter "faux gras", som du kan äta dig mätt på utan att oroa dig för att gäss tvångsmatats och skadats. I Skottland finns till och med vegetarisk pölsa, ett veganskt alternativ till "haggis". 

6. Vi löser kuddproblemet.

Sov gott och hjälp ankor och gäss genom att be om dunfria kuddar och täcken på hotellet. Till skillnad från täcken med fjädrar och dun som plockats från fåglarna så håller de dunfria alternativen dig varm utan djurplågeri. Om ditt hotell inte erbjuder dunfria alternativ så skriv ett artigt brev till hotelledningen och be dem att införskaffa det för framtida bruk. 

7. Djur är inte taxibilar.

Livet på gatan är eländigt för de hästar som tvingas dra tunga vagnar genom tät trafik i extrema väderförhållanden. Det är därför vi säger nej till häst och vagn, elefant-turer och att rida på åsnor.

Cykelkärror, rickshaws, Segways och andra former av transport där människor står för insatsen är ett roligt och humant sätt att vila lite samtidigt som man utforskar platsen.

8. Nöjesparker utan nöje.

Vi älskar djur och vi älskar att resa, men du hittar oss aldrig på en turistattraktion som håller vilda djur i fångenskap. Aktiviteter som selfies med tigrar och simturer med delfiner skadar djuren.

Om vi vill titta på djuren i deras naturliga omgivning så åker vi på båtturer och tittar på valar i frihet, volontärjobbar på vildmarksreservat eller tar bilder på sjölejon som solar på behörigt avstånd.

9. Djurrätt är ett heltidsjobb utan semester.

Det finns massor med sätt att stå upp för djuren medan du är borta. Till exempel, när du anländer till hotellet så se dig om i lobbyn. Om du ser broschyrer för djurparker, marina naturparker och andra attraktioner som utnyttjar djur så prata med ledningen för hotellet och förklara varför de upprör dig och be dem ta bort broschyrerna.

Genom att ta några minuter av din semester för att stå upp för djuren så kan du göra stor skillnad för deras liv.

Mimi Bekhechi,
PETA