Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sluta skuldbelägga dig själv för att du mår dåligt i en relation

- 10/07/2017, 17:06 -

Denna text är hämtad från bloggen Evahle.se - psykisk hälsa och ohälsa.

Evah Åberg skriver om att bli utsatt för psykiskt våld i en relation.
1 av 3

Evah Åberg skriver om att bli utsatt för psykiskt våld i en relation.

Privat/TT

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Evah Åberg.
3 av 3

Evah Åberg.

Privat

Evah Åberg: "Om din partner inte är pålitlig kvittar det hur mycket du än kämpar för det kommer aldrig bli bra ändå."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Visste du att den vanligaste formen av våld sker i nära relationer?? Under 2016 anmäldes omkring 12 400 misshandelsbrott i Sverige där gärningsmannen var i nära relation med offret. 


Nära relation i det här fallet innebär pojkvän/flickvän, make/maka enligt BRÅ. Våld behöver inte bara innebära fysiskt våld utan kan även innebära psykiskt våld så som kränkningar och förolämpningar av olika slag.

Att utsättas för psykiskt våld skadar din hälsa allvarligt. Du börjar tvivla på dig själv, ditt egenvärde och din självrespekt försvinner. 


Du försöker tänka ut exakt vad du ska säga och göra så du inte får höra hur dålig du är hela tiden, för du vill ju att din partner ska älska dig och du vill vara bra. 


Du funderar i timmar på om du vågar höra av dig nu så du inte är för jobbig och för "på". Men ändå lyckas din partner hacka på dig och klanka ned på allt som är du. 


På dina kläder, på din musiksmak, på din filmsmak. På dina intressen, på sättet du pratar. Växla mellan att älska dig och hata dig. Växla mellan varm och kall och ena stunden är du personens allt, nästa stund är du bara luft.

Det värsta av allt är att du själv tar på dig skulden för något som du inte är skyldig till. Att du sitter där och funderar på varför du gör allt så fel och varför du är så fel. 


Varför du just blev som du blev och inte kan göra saker rätt. Varför du inte är värd att älskas. Du tror att det är ditt eget fel att du mår sämre och sämre och att det är du som gör din partner illa, när det är tvärtom.


Det är din partner som gör dig illa, som gör att du mår så dåligt. Om din partner inte är pålitlig kvittar det hur mycket du än kämpar för det kommer aldrig bli bra ändå. Din partner kommer fortsätta kränka dig och behandla dig illa på olika vis. Men det är inte dig det är fel på. Det är inte du som gör fel.

När du träffar en partner som behandlar dig bra så kommer du förstå att det inte är du som är problemet. Det kommer vara svårt att hitta tilliten till både sig själv och till andra igen efter en sådan här upplevelse, men du kommer känna i magen när det är någon som är värd din tid för då har du inte samma oro som du hade innan. 


Jag talar av egen erfarenhet för jag vet hur det är att utsättas för psykiskt våld om och om igen, men jag vet också hur det känns när du faktiskt träffar den där personen som får dig att må bra och det är inte alls samma känsla. 


Självklart sitter ärren och en viss del av oron kvar, för det tar tid att komma över sådant här och det viktigaste är att både du och din partner har tålamod så såren får läka. 


Men jag lovar dig att det kommer bli bättre, för där ute finns det människor som kommer få hela din värld att kännas bättre och som vill få dig att må bra. Jag vet, för jag har hittat dit nu.


Evah Åberg

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Vill du också få ut din röst?
Har du varit i en destruktiv relation?