Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Förbjud mobiler på konserter – först då kan vi uppleva på riktigt

Patrik Wincent skriver om den nya tjänsten Yondr som ska se till att folk inte använder mobiler under konserter.
1 av 3

Patrik Wincent skriver om den nya tjänsten Yondr som ska se till att folk inte använder mobiler under konserter.

Privat/NTB scanpix

2 av 3

NTB scanpix

Patrik Wincent
3 av 3

Patrik Wincent

Privat

Debatt | 29/07/2017 17:27

Patrik Wincent​: "Du kanske plötsligt inser att du gillar framträdandet utan att ständigt behöva filma, skicka bilder eller SMS:a."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Alla ni som är trötta på att bara se massa lysande mobiler i luften på konserter kan andas ut. Till höst kommer den amerikanska innovationen Yondr. Ett mobilfodral som delas ut vid ingången och som låses elektroniskt när besökaren passerat entrén. 

För första gången i Sverige kommer det till hösten bli omöjligt för evenemangsbesökarna att använda sina mobilkameror och inspelningsfunktioner under stand up-komikern Chris Rocks föreställning. Och det är bara början.

Många artister börjar följa trenden: Rihanna, Adele, Dave Chappelle och även rockikonerna Guns N Roses använder sig utav Yondr. Många av dessa artister har varit frustrerade över att deras publik inte är närvarande.

Rihanna skrek ut till sina fans att sluta skicka texter till sina pojkvänner och flickvänner och istället bara vara närvarande och lyssna på hennes show. Adele sa till en kvinna i publiken att "kan du sluta filma mig med en videokamera, för jag är verkligen här, i verkligheten". 

Vi vill att tekniken både ska förenkla våra liv och stimulera oss så vi inte blir uttråkade. I vissa sammanhang är det enbart av godo att tekniken till exempel underlättar vår kommunikation. 

Men när vi använder vår teknik för kommunikation i sociala medier istället för att vara närvarande på konserter och framträdanden är det mindre bra. 

Sociala medier är helt enkelt för endimensionella. Vi behöver fysiska, sociala interaktioner. Vi är skapta för det, att interagera med andra människor live vilket den digitala världen inte gör. 

Ju mer vi vänjer oss vid de fantastiska framstegen som tekniken erbjuder, desto mer glömmer vi att förvånas och förundras, och tar inspiration och briljans för givet. 

Komikern Louis C.K. förklarade detta perfekt: du måste lära dig att bara kunna vara med dig själv, utan att behöva göra något. Telefonerna tar ifrån oss denna möjlighet. 

Att skapa möjligheten att bara kunna få sitta där, och vara med dig själv. Detta är vad Yondr försöker göra. Jag förstår att det kan kännas nästan omöjligt att inte kunna få använda sin mobil under föreställningen, då det känns som att det har blivit som en extra kroppsdel för oss. 

Du kanske kommer få uppleva panik och abstinens bara av tanken på att behöva låsa in din mobil. Vem vet, du kanske blir förvånad och plötsligt inser att du gillar framträdandet utan att ständigt behöva filma, skicka bilder eller SMS:a. 

Om inget annat så kommer du få slippa ha en massa händer i luften med lysande skärmar som täcker scenen. Detta symboliserar en ny rörelse som håller på att börja växa fram, Yondr är bara verktyget. 

Genom att ta bort mobilen kommer vi kunna tillföra något annat: alla dessa ögonblick som vi missar när vi tittar ner i våra telefoner.

Patrik Wincent

Håller du med?