Patrik Wincent skriver om den nya tjänsten Yondr som ska se till att folk inte använder mobiler under konserter.
1 av 3
Patrik Wincent skriver om den nya tjänsten Yondr som ska se till att folk inte använder mobiler under konserter. - Foto: Privat/NTB scanpix
2 av 3
- Foto: NTB scanpix
Patrik Wincent
3 av 3
Patrik Wincent - Foto: Privat

Förbjud mobiler på konserter – först då kan vi uppleva på riktigt

Patrik Wincent​: "Du kanske plötsligt inser att du gillar framträdandet utan att ständigt behöva filma, skicka bilder eller SMS:a."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Patrik Wincent är auktoriserad terapeut och föreläsare.

Alla ni som är trötta på att bara se massa lysande mobiler i luften på konserter kan andas ut. Till höst kommer den amerikanska innovationen Yondr. Ett mobilfodral som delas ut vid ingången och som låses elektroniskt när besökaren passerat entrén. 

För första gången i Sverige kommer det till hösten bli omöjligt för evenemangsbesökarna att använda sina mobilkameror och inspelningsfunktioner under stand up-komikern Chris Rocks föreställning. Och det är bara början.

Många artister börjar följa trenden: Rihanna, Adele, Dave Chappelle och även rockikonerna Guns N Roses använder sig utav Yondr. Många av dessa artister har varit frustrerade över att deras publik inte är närvarande.

Rihanna skrek ut till sina fans att sluta skicka texter till sina pojkvänner och flickvänner och istället bara vara närvarande och lyssna på hennes show. Adele sa till en kvinna i publiken att "kan du sluta filma mig med en videokamera, för jag är verkligen här, i verkligheten". 

Vi vill att tekniken både ska förenkla våra liv och stimulera oss så vi inte blir uttråkade. I vissa sammanhang är det enbart av godo att tekniken till exempel underlättar vår kommunikation. 

Men när vi använder vår teknik för kommunikation i sociala medier istället för att vara närvarande på konserter och framträdanden är det mindre bra. 

Sociala medier är helt enkelt för endimensionella. Vi behöver fysiska, sociala interaktioner. Vi är skapta för det, att interagera med andra människor live vilket den digitala världen inte gör. 

Ju mer vi vänjer oss vid de fantastiska framstegen som tekniken erbjuder, desto mer glömmer vi att förvånas och förundras, och tar inspiration och briljans för givet. 

Komikern Louis C.K. förklarade detta perfekt: du måste lära dig att bara kunna vara med dig själv, utan att behöva göra något. Telefonerna tar ifrån oss denna möjlighet. 

Att skapa möjligheten att bara kunna få sitta där, och vara med dig själv. Detta är vad Yondr försöker göra. Jag förstår att det kan kännas nästan omöjligt att inte kunna få använda sin mobil under föreställningen, då det känns som att det har blivit som en extra kroppsdel för oss. 

Du kanske kommer få uppleva panik och abstinens bara av tanken på att behöva låsa in din mobil. Vem vet, du kanske blir förvånad och plötsligt inser att du gillar framträdandet utan att ständigt behöva filma, skicka bilder eller SMS:a. 

Om inget annat så kommer du få slippa ha en massa händer i luften med lysande skärmar som täcker scenen. Detta symboliserar en ny rörelse som håller på att börja växa fram, Yondr är bara verktyget. 

Genom att ta bort mobilen kommer vi kunna tillföra något annat: alla dessa ögonblick som vi missar när vi tittar ner i våra telefoner.

Patrik Wincent

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.