Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uppsalapolisen jagar likes på hemlösas bekostnad

Micael Grenholm kritiserar Uppsalapolisen för deras Facebook-uppdatering om när de bärgade bort en husvagn.
1 av 3

Micael Grenholm kritiserar Uppsalapolisen för deras Facebook-uppdatering om när de bärgade bort en husvagn.

Magnus Aronson/Facebook

Skärmdump från Polisen Uppsala läns Facebooksida.
2 av 3

Skärmdump från Polisen Uppsala läns Facebooksida.

Facebook

Micael Grenholm
3 av 3

Micael Grenholm

Magnus Aronson

Debatt | 31/07/2017 09:14

Micael Grenholm: "Jag kunde inte tro mina ögon. Hur kan polisen stoltsera över att de förstör livet för hemlösa?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Häromdagen såg jag att polisen i Uppsala län lagt upp en bild på Facebook föreställandes två husvagnar som bogserades bort av en bärgningsbil. Till detta skrev de: 

"Tyvärr är det inte ovanligt att husvagnar ställs upp på fel plats. Det medför ofta nedskräpning och otrivsel för andra i anslutning till boendet i vagnarna... Förhoppningsvis har vi bidragit till att området blir trivsammare och bättre kan användas till rekreation och motion som det är avsett för." 

Jag kunde inte tro mina ögon. Hur kan polisen stoltsera över att de förstör livet för hemlösa?? Jag fattar att polisen bara gör sitt jobb när de följer lagen. 

Även om det är en puckad och dyr policy att avvisa hemlösa från olagliga uppställningsplatser när man samtidigt inte anvisar dem till lagliga uppställningsplatser som de har råd med. 

Resultatet blir bara att de ställer sig på en annan olaglig plats inom ett par dagar, och samma katt och råtta-lek måste upprepas. Men detta är politikernas ansvar, inte polisens. 

Problemet med polisens agerande är istället Facebook-uppdateringen. Detta inlägg andades segertoner och stoltserande över att få göra sig av med husvagnarna, utan någon som helst åtanke till hur de drabbat de hemlösa familjer som huserat där. 

Det är särskilt magstarkt att de visar omtanke gentemot alla rikare personer som vill motionera och söka rekreation i området, medan omtanken för de hemlösa lyser med sin frånvaro. 

Jag hade hellre bott i ett län där polisens uppdrag var att se till att ingen, i synnerhet inget barn, behövde sova i husvagn utan kunde garanteras en ordentlig säng och tak över huvudet. 

Men när situationen är som den är hoppas jag att vi åtminstone slipper se skryt och stoltserande över att hemlösas enda boplats forslas bort mot deras vilja bara för att polisen ska få likes på sociala medier.

Micael Grenholm,
Ordförande för Stefanushjälpen Uppsala

Håller du med?