Söndag 25 Jul
Stockholm

SVT driver en politisk agenda – för licensbetalarnas pengar

Pontus Eklund anser att Sveriges Television inte är politiskt obundna.
1 av 3
Pontus Eklund anser att Sveriges Television inte är politiskt obundna. Foto: Privat/TT
Sveriges Television.
2 av 3
Sveriges Television. Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN
Pontus Eklund
3 av 3
Pontus Eklund. Foto: Privat

Pontus Eklund: "Hur kan en sådan verksamhet ledas av en tydlig ideolog som förespråkar censur mot sina politiska motståndare?"

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Sveriges Television grundades 1956 med syftet att bedriva TV-verksamhet i allmänhetens tjänst. I SVT:s sändningstillstånd står det att verksamheten "ska präglas av oberoende och stark integritet" samt "bedrivas självständigt i förhållande till olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället". 

I en värld där företagsintressen styr mycket av vad som rapporteras, och vad som inte rapporteras, är det en beundransvärd vision att sträva mot. Dock så tyder mycket på att SVT inte är så politiskt obundet som deras sändningstillstånd anger att de ska vara. 

Våren 2016 tillträdde Jan Helin, efter åratal av tydliga politiska ställningstaganden på Aftonbladet, som programdirektör på SVT. 

Redan efter ett halvår kom kritik från SVT-profiler som Janne Josefsson och publicistklubbens ordförande Anna Hedenmo. Kritiken grundade sig i att Helin tagit tydlig politisk ställning i invandringsfrågan och aktivt tystat meningsmotståndare. 

En tydlig indikation på att svenska folket håller med om kritiken mot Helin kom tidigare i år från SOM-institutet. Enligt deras senaste mätning anser en majoritet av svenska folket att media medvetet ljuger om frågor relaterade till invandringen. 

Helin som var chefredaktör för Sveriges största tidning, innan han blev programdirektör på SVT, bär självklart ett stort ansvar för vilka narrativ som har framförts i stora mediekanaler. Någonting som även Anna Hedenmo påpekade senast i juni i år. 

Jan Helin anser dock att både svenska folket och hans kollegor har fel i sin kritik. Detta gjorde han väldigt tydligt när han i tidigare i sommar skrev en hel debattartikel om att "seriös journalistik" inte ska ta åt sig av av kritik från svenska folket. 

Helin har även uttryckt att SVT inte kan bjuda in människor med till synes extrema åsikter till debatter då det inte värnar "det demokratiska statsskickets grundidéer, principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet". 

Det mest ironiska med detta uttalande är att Helin själv inte står upp för demokratins grundvärderingar när han använder statliga pengar till att driva en tydlig politisk agenda och tysta meningsmotståndare. 

Viktigare än ironi är dock att vi har en oberoende media. SVT:s uppdrag från Sveriges licensbetalare är som tidigare nämnt att driva en oberoende verksamhet självständigt från politiska och andra intressen. 

Hur kan en sådan verksamhet ledas av en tydlig ideolog som förespråkar censur mot sina politiska motståndare? 

John F. Kennedy sade en gång att en nation som är rädd för att låta folket hantera sanningen i en fri marknad av idéer är en nation som är rädd för sitt folk. Och som Helin själv skrev i Aftonbladet i december 2014 får "rädslan aldrig styra över våra liv".

Pontus Eklund

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela