Josef Kurdman skriver om integration.
1 av 3
Josef Kurdman skriver om integration. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Josef Kurdman
3 av 3
Josef Kurdman - Foto: Privat

Vi måste sluta kalla svenskar för invandrare

Josef Kurdman: "På lång sikt är det ohållbart att människor som är födda här blir kallade för invandrare."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Josef Kurdman är författare och föreläsare.

Han har sedan sexton år tillbaka arbetat med olika "skräddarsydda" integrationsprogram inom skolvärlden, över hela landet. 

Han titulerar sig som "Integrationsrådgivare".

I Kanada, där integrationen av nyanlända alltjämt fortskrider i harmoni och samförstånd och verkar fungera bättre än i många jämförbara länder, använder man sig mycket återhållsamt av begrepp som "första generationens invandrare", "andra generationens invandrare" och/eller "tredje generationens invandrare".

Det, om något, är exkluderande, tycker de. Istället har man, hör och beundra, kommit på den lysande idén att säga "första generationens kanadensare" och "andra generationens kanadensare". 

Därefter, i och med den tredje generationens "ankomst", upphävs benämningarna "första" och "andra" helt, och kvar blir, ja, rätt och slätt enbart kanadensare. Det, om något, är inkluderande, tycker de.  

Själv älskar jag denna välkomnande och fullkomligt briljanta "åtgärd", som är enkel, integrerande och, dessutom, kostnadsfri. Så, ett stort och hjärtligt lyckönskande till Kanada. 

När det gäller vår egen integrationspolitik här hemma vill jag säga det som jag alltid har sagt: Heja Sverige! Och heja oss som bor i detta underbara land! Bättre kan vi! Det vet vi. Vi är redan bättre än många andra länder och vi är fast beslutna om att bli minst lika bra som kanadensarna. 

Och nej, ärade läsare, jag är varken fixerad vid ordet "invandrare" eller blir störd av det, inte ett dugg; åtminstone inte för min egen del, eftersom jag ju faktiskt, bokstavligt talat, vandrade in i Sverige en gång i tiden (som liten grabb), på mina alldeles egna fötter och ben. 

Däremot är det på lång sikt ohållbart att människor som är födda här blir kallade för invandrare. De har inte vandrat in till Sverige och kommer heller aldrig att göra det, hur nazister och fascister än vänder och vrider på det. 

Och naturligtvis, tröstar jag mig med, kommer det att komma en tid då även de mest omedgörliga och envisa rasisterna begriper det enkla, nämligen att majoriteten av "invandrarna" inte är in-vandrare. 

Det skall också tilläggas att jag är väl medveten om att somliga invandrare stör sig på frågan om varifrån de kommer. Till dem skulle jag, med all respekt, vilja säga: Vänner, gör inte det. 

Det är oftast en liten och harmlös fråga i all välmening, men som ibland leder till onödigt missförstånd och osämja, därför att vissa av oss "anar en viss rasism" i frågan. 

Jag vågar påstå att det är tvärtom, att de svenskar som frågar oftast är entusiastiska och nyfikna på ens bakgrund, precis så som när vi invandrare engagerar oss i varandras bakgrund. Faktum är att rasister inte ställer sådana frågar, eftersom de varken är intresserade eller bryr sig om svaret. 

De är så trångsynta och indoktrinerade i sina av hat fyllda skallar att de ser alla invandrare som en enda homogen grupp och därför, på ren svenska, skiter i varifrån vi kommer. För egen del blir jag faktiskt glad varje gång någon frågar mig om vilket land jag kommer ifrån. 

Jag ser det som en möjlighet att få berätta om mitt hemland, Kurdistan, och den smärta som mitt folk har genomlidit i århundraden, och gör än idag. 

En italienare kanske vill berätta om den rika matkulturen i sitt hemland, en thailändare kanske vill berätta om de vackra och varma stränderna i sitt land och en svensk kanske kan berätta sådant som du inte känner till men gärna vill veta om ditt nya hemland, Sverige. 

Om inte annat så kan "den lilla oskyldiga frågan" leda till nya och kanske livslånga bekantskaper, bara man lägger sina "rädslor" åt sidan och ger varandra en chans. 

Det är enbart så, genom möten och utan på förhand utformade tankar som vi kan skapa och förverkliga den så behövliga och livsviktiga gemenskapen i Sverige.   

Till slut, och detta måste understrykas, vi får absolut inte tro att alla som inte frågar om ens härkomst är rasister.

Josef Kurdman

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.