Tomas Brun hade sett fram emot att åka på kryssning med vännerna, men fick inte följa med.
1 av 3
Tomas Brun hade sett fram emot att åka på kryssning med vännerna, men fick inte följa med. - Foto: Privat/FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Birka Cruises.
2 av 3
Birka Cruises. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Tomas Brun
3 av 3
Tomas Brun - Foto: Privat

Jag blev diskriminerad – fick inte åka med på kryssningen

Tomas Brun​: "Vi var alla taggade till fullo inför årets kryssning. Men denna gång blev det tvärstopp."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tomas Brun är 44 år och bor i centrala Västerås.

Han är politiskt engagerad och brinner för att bekämpa orättvisor i samhället.

Idag är jag nedstämd. Jag är nedstämd för att jag är trött på att särbehandlas, att inte kunna få ha mina mest grundläggande mänskliga rättigheter tillgodosedda. 

Jag möts ibland av människors medlidande blickar, andra människors fördomar och vissas förakt. Allt detta uteslutande för att jag råkar använda mig av en rullstol två tredjedelar av dygnet och är försvagad i kroppens muskler. 

Det händer inte lika ofta nu som förr, att jag särbehandlas, att jag inte får vara en fullvärdig medborgare i vårt samhälle.

För några dagar sedan hände det dock igen.Jag hade planerat i flera veckor och verkligen sett fram emot att få åka på en kryssning tillsammans med ett 15-tal av mina vänner. Vi var alla taggade till fullo inför årets kryssning, som flertalet gånger tidigare.

Men denna gång blev det tvärstopp. På grund av min funktionsnedsättning är jag beroende av mina personliga assistenter. Jag behöver hjälp med i stort sett allt det praktiska. 

Mina två heltidsassistenter är båda 21 år gamla. Det är två fantastiska, seriösa tjejer med hög arbetsmoral och arbetsvilja. 

Eftersom jag som så många gånger förr valt Birka Cruises på grund av deras fina fartyg blev det så även denna gång, men den här gången godkändes inte mina assistenter som resenärer då Birkas åldersgräns är 23 år.

Jag har nu i en veckas tid mailväxlat med Birka Cruises VD och förklarat att assistenterna är i tjänst under resan, jag tar fullt ansvar för dem och att utan dem blir det ingen kryssning för mig. 

Jag har även påpekat att det har gått bra alla tidigare gånger.Birka Cruises har varit helt oförstående och hänvisar till sin åldersgräns, trots att jag haft med mig 21-åriga assistenter vid flera tillfällen förut.

Jag känner mig kränkt och diskriminerad. Utan mina assistenter får mina 15 vänner åka utan mig eller stanna hemma. 

Det är ingen rolig situation för någon bara för att man inte har någon vettig handikapp-policy hos Birka Cruises och prestigemässigt håller fast vid någonting som man som VD lätt kan dispensera. 

Jag har ett mycket aktivt liv. Jag är ofta ute på krogar, nattklubbar och restauranger, många med 23 eller 25-års åldersgräns. 

Jag har aldrig tidigare blivit nekad att komma in någonstans på grund av att jag har en assistent med mig som inte har åldern inne. 

På samtliga ställen jag varit på har man förstått att om man nekar assistenten så nekar man indirekt mig, vilket faktiskt är ren diskriminering.

Just nu känner jag mig bara ledsen men vill samtidigt påvisa att en sådan diskriminerande behandling och denna ignorans och nonchalans är inte okej!

Tomas Brun

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit med om något liknande?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.