Leo Gerdén anser att månggifte borde legaliseras.
1 av 4
Leo Gerdén anser att månggifte borde legaliseras. - Foto: Privat/TT/TT
2 av 4
- Foto: Vilhelm Stokstad/TT
3 av 4
- Foto: TT
Leo Gerdén
4 av 4
Leo Gerdén - Foto: Privat

Man måste få älska vem man vill – och hur många man vill

Leo Gerdén: "Allt för många människor förutsätter att en relation är skadlig bara för att flera personer ingår i den."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Leo Gerdén är född 2002 och bor i Stockholm.

Han är aktiv i Centerpartiets ungdomsförbund (CUF), ordförande för CUF Stockholms innerstad och liberal debattör. 

Följ Leo på Twitter.

Pride handlar om kärlek. Alla människors rätt att älska vem eller vilka en vill. Vi har kommit långt, men har fortfarande en lång väg kvar till den tolerans och öppenhet vi under den här, och alla andra veckor, kämpar för.

De flesta kan acceptera att människor får älska en person av sitt eget kön. Men när det kommer till antal personer höjer många på ögonbrynen. 

Vi låter moral och känsla gå före det budskap som vi visar upp under Stockholm Pride; alla människor ska få leva sitt liv på det sätt som en vill.

Vi är på en farlig väg när vi låter viljan om hur vi vill leva våra egna liv omvandlas till lagar för andras. Därför vill CUF att lagstiftningen förändras och bland annat polygami, även kallat månggifte, legaliseras och att barn ska kunna ha flera vårdnadshavare.

Vi kan välja att leva i en relation med en person av motsatt kön, samma kön, ickebinära, ingen alls eller med flera personer. 

Det är ett val som varje enskild individ ska få göra. Du kanske inte skulle vilja leva så, men det ger dig ingen som helst rätt att förbjuda andra från att göra det.

I Sverige är det inte förbjudet att leva i en relation med flera personer, men på grund av rådande lagstiftning kan inte personerna gifta sig eller innefattas av de rättigheter som äktenskapsbalken och sambolagstiftningen medför. 

Detta innebär bland annat att inte alla personer i ett förhållande får samma sociala och ekonomiska rättigheter vid skilsmässa. Därför bör denna lagstiftning göras antalsneutral.

Idag är det dessutom endast tillåtet att ha två vårdnadshavare per barn. Även detta blir problematiskt då föräldrarna inte får samma rättigheter, även om de delar på ansvaret i lika hög utsträckning som om det endast vore två föräldrar. Svensk lagstiftning måste anpassas efter hur människor väljer att leva sina liv, inte tvärt om.

Argumenten mot polygami är att det är onaturligt, konstigt och annorlunda. Samma argument som användes mot att homosexualitet skulle legaliseras 1944, att homosexualitet inte längre skulle klassas som en sjukdom 1979 och att homosexuella skulle få rätten att gifta sig 2009.

Allt för många människor förutsätter att en relation är skadlig bara för att flera personer ingår i den. Vissa tror att en person automatiskt är mer dominerande än övriga och andra ser det som onaturligt.

Men så ser inte verkligheten ut. Tvångsäktenskap är fortfarande förbjudet och det kommer det fortsatt att vara. Problematiska relationer bekämpas inte genom att förbjuda människor från att gifta sig.

Vi kommer behöva fortsätta ropa att all kärlek är bra kärlek tills vi har en lagstiftning som inte diskriminerar människor på grund av hur de på ett fridfullt sätt väljer att leva sina liv. HBTQ++ rörelsen har flera utmaningar framför sig, och detta är en av dem.

När Stockholm samlas för att gå årets viktigaste promenad gör vi det för allas lika värde. CUF anser att staten inte bör lägga sig i hur många som ingår i ett äktenskap, utan det bör vara upp till varje enskild individ. 

Vi har en lång väg kvar till likabehandling, och nu är det dags att tillåta polygama äktenskap.

Leo Gerdén

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.