Stockholm

Man måste få älska vem man vill – och hur många man vill

Denna text är hämtad från bloggen leogerden.blogg.se.

Leo Gerdén anser att månggifte borde legaliseras.
1 av 4
Leo Gerdén anser att månggifte borde legaliseras. Foto: Privat/TT/TT
2 av 4
. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
3 av 4
. Foto: TT
Leo Gerdén
4 av 4
Leo Gerdén. Foto: Privat

Leo Gerdén: "Allt för många människor förutsätter att en relation är skadlig bara för att flera personer ingår i den."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Leo Gerdén är född 2002 och bor i Stockholm.

Han är aktiv i Centerpartiets ungdomsförbund (CUF), ordförande för CUF Stockholms innerstad och liberal debattör. 

Följ Leo på Twitter.

Pride handlar om kärlek. Alla människors rätt att älska vem eller vilka en vill. Vi har kommit långt, men har fortfarande en lång väg kvar till den tolerans och öppenhet vi under den här, och alla andra veckor, kämpar för.

De flesta kan acceptera att människor får älska en person av sitt eget kön. Men när det kommer till antal personer höjer många på ögonbrynen. 

Vi låter moral och känsla gå före det budskap som vi visar upp under Stockholm Pride; alla människor ska få leva sitt liv på det sätt som en vill.

Vi är på en farlig väg när vi låter viljan om hur vi vill leva våra egna liv omvandlas till lagar för andras. Därför vill CUF att lagstiftningen förändras och bland annat polygami, även kallat månggifte, legaliseras och att barn ska kunna ha flera vårdnadshavare.

Vi kan välja att leva i en relation med en person av motsatt kön, samma kön, ickebinära, ingen alls eller med flera personer. 

Det är ett val som varje enskild individ ska få göra. Du kanske inte skulle vilja leva så, men det ger dig ingen som helst rätt att förbjuda andra från att göra det.

I Sverige är det inte förbjudet att leva i en relation med flera personer, men på grund av rådande lagstiftning kan inte personerna gifta sig eller innefattas av de rättigheter som äktenskapsbalken och sambolagstiftningen medför. 

Detta innebär bland annat att inte alla personer i ett förhållande får samma sociala och ekonomiska rättigheter vid skilsmässa. Därför bör denna lagstiftning göras antalsneutral.

Idag är det dessutom endast tillåtet att ha två vårdnadshavare per barn. Även detta blir problematiskt då föräldrarna inte får samma rättigheter, även om de delar på ansvaret i lika hög utsträckning som om det endast vore två föräldrar. Svensk lagstiftning måste anpassas efter hur människor väljer att leva sina liv, inte tvärt om.

Argumenten mot polygami är att det är onaturligt, konstigt och annorlunda. Samma argument som användes mot att homosexualitet skulle legaliseras 1944, att homosexualitet inte längre skulle klassas som en sjukdom 1979 och att homosexuella skulle få rätten att gifta sig 2009.

Allt för många människor förutsätter att en relation är skadlig bara för att flera personer ingår i den. Vissa tror att en person automatiskt är mer dominerande än övriga och andra ser det som onaturligt.

Men så ser inte verkligheten ut. Tvångsäktenskap är fortfarande förbjudet och det kommer det fortsatt att vara. Problematiska relationer bekämpas inte genom att förbjuda människor från att gifta sig.

Vi kommer behöva fortsätta ropa att all kärlek är bra kärlek tills vi har en lagstiftning som inte diskriminerar människor på grund av hur de på ett fridfullt sätt väljer att leva sina liv. HBTQ++ rörelsen har flera utmaningar framför sig, och detta är en av dem.

När Stockholm samlas för att gå årets viktigaste promenad gör vi det för allas lika värde. CUF anser att staten inte bör lägga sig i hur många som ingår i ett äktenskap, utan det bör vara upp till varje enskild individ. 

Vi har en lång väg kvar till likabehandling, och nu är det dags att tillåta polygama äktenskap.

Leo Gerdén

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.