Edith Escobar skriver om varför Pride behövs.
1 av 3
Edith Escobar skriver om varför Pride behövs. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Edith Escobar
3 av 3
Edith Escobar - Foto: Privat

Hur skulle du känna om det var ditt barn som blev kallad "pervers"?

Edith Escobar: "Hade du velat att din son blev nerslagen eller riskerade sitt liv varje gång han gick ut, bara för att han är den han är?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Edith Escobar är 50 år och bor i Lund.

Hon är vice förbundsordförande för Öppna Moderater, samt distriktsordförande för Öppna Moderater syd som verkar i Skåne.

Som distriktsordförande för en av de största HBTQ-politiska organisationerna i landet borde jag skriva något om hur vi kan ändra lagar, eller om hur vi kan påverka våra beslutsfattare så att homosexuella män som vill bli pappor kan göra det via surrogatmödraskap, eller att varenda skola i landet skall jobba med HBTQ-frågor.

Tyvärr kan jag inte skriva om det, för i mitt huvud finns det något annat. Mer än att vara representant för en HBTQ-organisation är jag kvinna, lesbisk och mamma, och som förälder vill jag skriva till andra föräldrar. 

Det är kanske inte din dotter eller son som blir kallad för bögjävel eller pervers, men hade det inte gjort ont om någon kallade ett av dina barn för något sådant? Hade du velat att din son blev nerslagen eller riskerade sitt liv varje gång han gick ut, bara för att han är den han är? 

Hur hade du känt om din son eller dotter grät i ensamhet för att han eller hon inte vågar berätta för dig att han eller hon inte kunde rå för att bli kär i sin vän av samma kön? 

Pride är inte bara ett gäng glada bögar och flator som vill dansa halvnakna genom städers gator. Pride är för de som står vid sidan om och tittar på själva paraden för de vågar inte vara en del av den. 

Det kan vara din son eller dotter som tittar i smyg och låtsas råka vara där efter shoppingen i stan. Bland dessa åskådare finns det en mamma eller pappa som du och jag som tittar stolt på sitt barn, samma lilla oskyldiga barn som vaggades till sömn någon gång i tiden, och som idag kallas för bögjävel eller pervers av någon. 

Det är därför Pride finns; för min, din eller någon annans son eller dotter. För den mamma som är ständigt orolig och rädd att ens barn ska bli nerslagen på väg hem, eller den pappa som gråter i smyg och fortfarande undrar vad han har gjort för fel. 

Pride är inte till för oss som går med i paraden och redan skaffat oss mod och tagit ställning, Pride är till för dig och alla andra som står sidan om och ger oss ett leende eller viftar med en liten regnbågsflagga, för genom det ger du hopp till alla våra söner och döttrar. 

Pride är till för alla oss som vill vagga kärleken i vår famn, precis som vi en dag gjorde med våra barn.

Edith Escobar,
Distriktsordförande Öppna Moderater syd

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.