Söndag 25 Jul
Stockholm

Man ska inte behöva jobba på sin fritid – nej till läxor!

Isabella Jedler tycker att skolarbete ska göras i skolan, inte hemma.
1 av 3
Isabella Jedler tycker att skolarbete ska göras i skolan, inte hemma. Foto: Privat/TT
2 av 3
Isabella Jedler.
3 av 3
Isabella Jedler. Foto: Privat

Isabella Jedler: "Förklara för mig kära Sverige, varför är det så viktigt att skicka hem den där läxan?"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Läs Isabella Jedlers blogg och följ henne på Instagram.

Varför finns läxor?? Inte ingår det i alla anställningar att ta med sig jobbet hem iallafall, så varför är det en självklarhet att barn ska ta med sig skolan hem? Det som har med skola att göra bör stanna kvar på skolan, iallafall enligt mig. 

Det är säkert olika från skola till skola, men för mig kändes det som någon form av skolhysteri, som om att det inte räckte att man var där på plats över 6 timmar på en dag, nej nej, du ska plugga på den där förbannade kartan över Östergötlands alla små byar och bäckar också. 

Som om jag tycker det var en viktig allmänbildning att skapa hysteri kring idag? Nej. Jag har nog aldrig haft användning för det faktiskt, och helt ärligt är den informationen så extremt onödig för mig idag att det är en kunskap jag har förträngt.

För mig innebar det under en lång period endast ännu en till läxa jag inte skulle kunna få ett bra betyg på, för när jag kom hem hade jag inte skolan i huvudet, och jag är långt ifrån den ende.

Alla barn har olika förutsättningar! Att säga något annat är ren bullshit. För det finns såna som lilla Pelle, han är 11 år gammal, och när han kommer hem från skolan får han torka upp mammas spya, och oroa sig för om mamma har tagit en öl för mycket igen. 

Sen finns det såna som Sandra, när hon kommer hem är hon helt ensam, för hennes mamma lämnade familjen när hon var 4 år och pappa är kvar på jobbet, igen, så det finns ingen som kan hjälpa henne med sina läxor, och hon har fått allt annat ansvar av pappa där hemma, så hon måste se till att gå och handla och få i sig något till middag. 

Sen finns det Lisa, när hon kommer hem kommer hon in i ett moln av dålig och hotfull energi så hon kan inte komma ihåg vilken bäck som anslöt sig nära Göta kanal dagen därpå när det är dags för prov, igen.

Skolan är bra som den är, men inte för alla. Barn gör vad som helst för att få vara som alla andra, man vill inte sticka ut på något sätt och man vill absolut inte att klassen ska få reda på att man har på sig en skitig tröja, igen, för att mamma hellre tog en öl igen än att ta den där tvättiden.

Förklara för mig kära Sverige, varför är det så jävla viktigt att skicka hem den där läxan? Kan inte det som har med skolan att göra, stanna på skolan?

Isabella Jedler

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela