Sten Jeansson ger 5 tips om vad du kan göra för en anhörig när sjukvården sviker.
1 av 3
Sten Jeansson ger 5 tips om vad du kan göra för en anhörig när sjukvården sviker. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sten Jeansson
3 av 3
Sten Jeansson - Foto: Privat

Så här kan du hjälpa en anhörig – när sjukvården sviker

Sten Jeansson: "Här är några tips om hur du ska göra för att bli till stöd för den anhörige i situationer där vården inte fungerar."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Sten Jeansson är civilingenjör, samt författare till boken "Mitt hjärta" som handlar om hustruns sjukdomsperiod i hjärntumör. 

Om någon nära anhörig plötsligt drabbas av en allvarlig sjukdom är det lätt att drabbas av panik. Det kan resultera i handlingsförlamning eller att du lägger kraften på oväsentliga saker. 

Det kan också resultera i fokusering och beredskap i att handla, ursprungliga beteenden sedan människan levde ständigt hotad av det vilda på savannen. 

Jag tänkte dela med mig av några tips om hur du ska göra för att bli till stöd för den anhörige i situationer där vården inte fungerar. 

1. Utgå inte från att vården fungerar som tänkt. Det är bara tur om din anhöriga inte bara får en vettig läkare i första vårdkontakten, utan genom alla skeden i vården. 

Det är inte enbart det uppenbara med kompetens som kan variera mycket utan också patientorientering och öppenhet inför patientens och de anhörigas synpunkter. 

Det är inte alls säkert att de ens lyssnar på dessa synpunkter, som kan vara avgörande för att rätt diagnos och rätt behandling ges. Ställ därför in dig på att inte passivt lita på att allt blir rätt. 

2. Förbered dig på att behöva agera genom att läsa på. Läs därför på allt du hinner så du kan bilda dig en egen uppfattning och agera. 

Det finns flera uppenbara hemsidor som vårdguiden och de olika landstingens och sjukhusens sidor som du kan börja med. Men om du har någon idé om trolig diagnos så fungerar Google utmärkt. 

Prova med sjukdom och symtom så får du många svar och ur dessa kan du hitta de mest typiska. Har du flera tänkbara diagnoser upprepa och jämför. 

Symtomen som kommer upp för en viss diagnos ska kunna förklara allt det du upplever. Fortsätt att lita på din övertygelse genom hela förloppet. 

3. Tala inte om vad du eller patienten misstänker för diagnos vid inledande vårdkontakter. Det är tyvärr ganska vanligt bland läkare att se på icke-läkare som någon helt utan relevanta synpunkter. 

Det gäller inte bara patient och anhörig utan även andra grupper inom vården. Om du då direkt vid samtalet yttrar vad din eller din anhörigas troliga diagnos är, kan det lätt bli en prestigekamp där läkaren ska bevisa att du har fel och han har rätt. 

Det kan leda till att läkarens diagnos prioriteras i fortsatta undersökningar och den verkliga inte kommer fram, om du har rätt. 

4. Får du inte tillräckligt grepp om det medicinska får du gå över till engelska. Det som är skrivet på svenska är präglat av vårt samhälle i stort. Du ska inte få eller ha någon detaljkunskap, "samhället tar hand om dig så du behöver inte bry dig" präglar det mesta som är skrivet. 

Därför kan du behöva gå över till engelskspråkigt för att få reda på viktiga fakta i behandlingen. Speciellt om det normalt inte tillämpas i Sverige men utomlands, så hittar du inte den informationen (svensk vård är inte ledande i alla avseenden). 

Till och med Wikipedia är på samma sätt, den svenska versionen är tunn och innehållslös jämfört med den internationella. 

5. Kräv att få eller leta själv upp alternativ om det inte går att få rätsida i en låst situation. Om du känner att det inte går att komma till tals med behandlande läkare och din övertygelse säger dig att det är fel eller till och med att din anhörigs liv är i fara finns några alternativ. 

Det första är att be att få en "second opinion" från en annan specialist på en annan vårdinrättning. Det kan fungera men kårandan är stark, så risken är att de bara bekräftar er läkare. 

Nästa steg är, förutsatt att du kan skaffa fram pengar, att helt enkelt konsultera privat vård. Kortare väntetider och större patientorientering är de uppenbara fördelarna. 

Den sista åtgärden är att söka vård utomlands, vilket kan var nödvändigt om det saknas nödvändig privatvård. 

Då är det ofta så bråttom att det inte går att invänta besked om Försäkringskassan kan träda in utan du måste chansa, det går dock att får tillbaka de mesta kostnaderna i efterskott, men bara om motsvarande behandling finns i Sverige. 

Sten Jeansson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit med om att någon i din närhet blivit allvarligt sjuk?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.