Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

En katt är ett livslångt ansvar – inte en gullig accessoar

- 12/08/2017, 12:14
Mimi Bekhechi​ skriver om fenomenet med "sommarkatter".
1 av 3

Mimi Bekhechi​ skriver om fenomenet med "sommarkatter".

Privat/TT/Postnord

2 av 3

TT/Postnord

Mimi Bekhechi​
3 av 3

Mimi Bekhechi​

Privat

Mimi Bekhechi​: "Djurhem över hela landet förbereder sig nu för den årstid då oräkneliga sommarkatter anländer i deras adoptionscenter."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi kan inte räkna med bra väder, men tyvärr finns det en sak som är tvärsäker med den svenska sommaren: det regnar katter. Djurhem över hela landet förbereder sig nu för den årstid då oräkneliga sommarkatter anländer i deras adoptionscenter. 

Dessa djur införskaffas spontant, som en söt "accessoar" till sommarvillan, bara för att kastas ut som ett par gamla strandtofflor när nyhetens behag svalnar eller när ägarna lämnar semestern och återvänder till stan. De flesta djurhem är redan överfulla året runt då det finns omkring 200.000 hemlösa katter i landet. 

När de övergivna djuren forsar in efter sommarledigheten tvingas personalen på djurhemmen ibland att ta det hjärtskärande beslutet att avliva friska, sociala, kärleksfulla katter (och andra djur) för att frigöra plats för nykomlingarna. 

Många av de hemlösa djuren har inte turen att hamna på djurhem, där de åtminstone har tillgång till säkerhet, värme, mat och omtanke i väntan på ett nytt hem. 

Vissa ägare ger sina djur till vem som helst som kan ta dem, alternativt annonserar ut dem på nätet som "gratis till ett bra hem", vilket riskerar att de används som lockbete i hundhetsning, säljs till ett laboratorium för experiment eller misshandlas av grymma människor. 

Andra personer slänger helt enkelt ut oönskade djur på gatan eller i skogen, där de sannolikt svälter ihjäl, blir överkörda eller fryser ihjäl när höstens och vinterns obarmhärtiga kyla anländer. 

Och medan kattungar med all säkerhet är söta så är konsekvenserna allt annat än söta när djuren blir för många. En enda okastrerad honkatt och hennes ungar kan ge upphov till det otroliga numret 370.000 kattungar på bara sju år. 

Ägare till hankatter slipper inte heller undan: hankatter så unga som fem månader kan bli pappor, och en enda hankatt kan göra otaliga honor dräktiga. Medellivslängden för en hemlös katt är bara två år, mot 15 till 20 år för en tamkatt. 

För de flesta människor tar det bara några sekunder att förälska sig i en gullig katt, men att tillföra ett sällskapsdjur till familjen är ett viktigt beslut som kräver ett ansvar att ta hand om och tillbringa tid med djuret. 

Då en ny katt kan bli en del av familjen under 15 år eller ännu längre så är det viktigt att potentiella kattägare tar tid till att hitta ett djur som passar deras aktivitetsnivå, erfarenhet, kunskap och personlighet. 

Om du är redo att ta på dig ansvaret att ta hand om en fyrbent kompanjon och har den tid, pengar och tålamod som krävs, så adoptera ett djur från närmaste djurhem. 

Du kommer att ge ett hemlöst djur gåvan av villkorslös kärlek och kamratskap, och du kommer även att rädda dess liv.

Mimi Bekhechi