Lady Dahmer anser att mäns engagemang i frågor kring hedersvåld egentligen handlar om att få sig själva att framstå som "good guys".
1 av 3
Lady Dahmer anser att mäns engagemang i frågor kring hedersvåld egentligen handlar om att få sig själva att framstå som "good guys". - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: Privat

Varför är män så intresserade av hedersvåld helt plötsligt?

Lady Dahmer: "Det handlar om att skjuta ifrån sig ansvaret med gott samvete."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varför är män så intresserade av hedersvåld helt plötsligt? Varför brinner Joakim Lamotte och Marcus Birro för flickorna i förorten? Det är bra frågor som man kan fundera på om man vill, men svaret är enkelt:

 

För att framstå som the good guys. Det handlar om att skjuta ifrån sig ansvaret med gott samvete. Genom att peka ut de andra, muslimerna, de exotiska, de annorlunda, som problemet får de det att framstå som att de inte bara är bättre utan också räddaren i nöden.

 

Och för att kunna positionera sig som de goda behöver de ju en motsats, de onda, att ställa sig mot. De sitter på nätet och vid köksborden och ondgör sig över detta hemska, denna nya utveckling som de uppfattar det som (vi kvinnor vet ju tvärtom att detta pågått i tusentals år, men vem lyssnar på oss?) med att flickor och kvinnor inte kan gå trygga på gatorna "längre". 


Här kommer det en flock med andra män och tror de kan ta VÅRA kvinnor. Nä, nu jävlar! De postar arga inlägg (eller videoklipp från framsätet i sin bil) om politiker som sviker Sveriges kvinnor när de inte stoppar flyktingströmmen eller utvisar sexbrottslingar, men aldrig någonsin ser man samma män lyfta problemet med vår egna inhemska våldtäktskultur. 


Aldrig att man ser dem i trådar eller sammanhang där svenska män beter sig illa. ALDRIG. De bryr sig bara om kvinnor när de kan använda oss som verktyg för att positionera sig. De bryr sig bara när de kan peka fingrarna åt ett annat håll.

 

För övrigt så finns det inga feminister som tycker gruppvåldtäkter och hedersvåld är bagateller. Det finns inga feminister som tycker det är OK när flyktingar eller män från andra delar av världen våldtar. Inte heller struntar vi i det. Att Lamotte, Birro och deras följare sprider den lögnen är under all kritik.

 

Feminister jobbar nämligen aktivt mot ALL form av manligt våld, varje dag, oavsett om det sker på Östermalm eller i förorten. Oavsett om mannen som våldtar eller slår är vit eller brun. Vi kräver lagändringar, rättssäkerhet, samtyckeslagar, insatser, genusmedvetenhet i skolor, jämställdhetsarbete, sexkunskap.

 

Så de som undrar varför feminister aldrig skriver om gruppvåldtäkter som begås av muslimer har fel. Det gör vi ju visst! Men vi gör ingen skillnad på hudfärg eller härkomst och kommer inte lyfta det som relevant när en man begår ett vålds- eller sexbrott mot en kvinna. 

 

För övrigt så osynliggör Lamotte och antifeministerna totalt de feminister som aktivt jobbar mot förtryck och våld I FÖRORTERNA, och de som driver tjejjourer och andra aktiva verksamheter för att nå de flickor som drabbas av hedersvåld (samt de pojkar som tvingas delta i det!). Att de har noll koll på det faktiskt feministiska arbete som görs är tamejfan genant!

Tänkte passa på att tipsa grabbarna (och er som behöver) om de organisationer som aktivt arbetar mot hedersrelaterat våld och för flickor (och pojkar) som lever i riskzonerna: 

 

Elektra (Fryshuset).
Elektra är en mänsklig rättighetsverksamhet på Fryshuset som arbetar mot våld och förtryck i hederns namn. De arbetar förebyggande med attitydpåverkande processer för unga som lever i en hederskontext eller löper risk att utsättas för begränsningar i hederns namn. Arbetar även med opinionsbildning samt utbildning och kunskapsspridning för yrkesverksamma som möter målgruppen i sitt arbete.

 

Tjejjouren Somaya

Somaya är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som specialiserar sig på att skydda och stärka personer utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.

 

Origo (Stockholms län).

Resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld för Stockholms län.

 

Hedersförtryck.se (Webbutbildningar med mera).

Det Nationella Kompetensteamet är en del av Länsstyrelsen Östergötlands nationella regeringsuppdrag.

 

Kärleken är fri.

Ett Arvsfondsprojekt i samarbete mellan Rädda Barnen, Länsstyrelsen Östergötland och Folkteatern i Gävleborg. Genom projektet vill samarbetspartnera utöka och stärka stödet till hedersutsatta.

 

Kvinnors nätverks stödverksamhet.

En mottagning för unga personer som blivit utsatta för hedersrelaterat förtryck och våld och/eller blivit gifta eller riskerar att bli gifta mot sin vilja. Bedriver skyddat boende och öppen verksamhet parallellt för att tillgodose ungdomarnas behov av långsiktigt och brett stöd. 

 

Dina rättigheter.

Information, frågor och svar om hedersrelaterat våld. Hjälp och stödchatt. 

Lady Dahmer

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.