Emmie Mikaelsson tycker att vi fokuserar på fel saker i kampen mot rasism.
1 av 3
Emmie Mikaelsson tycker att vi fokuserar på fel saker i kampen mot rasism. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT
Emmie Mikaelsson.
3 av 3
Emmie Mikaelsson. - Foto: Privat

Dagens PK-kultur motverkar inte rasismen – den gör det värre

Emmie Mikaelsson​: "Riktig rasism är något som bör bekämpas, men den bekämpas inte genom att tysta ner folks harmlösa skämt på jobbet."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I en debattartikel från 14/08/2017 skriver Lovisa Havdelin från Teskedsorden att bekämpandet av vardagsrasism är en del av kampen mot främlingsfientlighet. 

Att sprida en paranoiakultur kring rasism gör bara rasism värre genom att stigmatisera helt vanliga konversationer som sker i vardagen. Riktig rasism är något som bör bekämpas, men den bekämpas inte genom att tysta ner folks harmlösa skämt på jobbet. 

Rörelser som sysslar med anti-rasism har lyckats omdefiniera vad rasism innebär så att den nu innefattar mer saker och fler människor. 

Istället för att rasism ses som ett tydligt och fult agerande som seriöst påverkar människors liv har det vuxit till att omfatta helt vanliga kommentarer, frågeställningar och även skämt i vardagssammanhang. 

Att någon tar på mitt hår, frågar mig varifrån jag kommer eller drar något skämt om mulatter på jobbet betyder inte att jag har blivit utsatt för ett rasistiskt påhopp. 

Att kalla detta rasism förminskar även den verkliga rasismen som seriöst påverkar människors liv. Att dessutom sprida idén om att alla "rasifierade" bör ta dessa kommentarer på blodigt allvar leder till en överkänslig kultur där vita människor inte känner att deras frågor och funderingar är välkomna i det offentliga samtalet. 

Detta skapar en miljö där främlingsfientlighet kan gro sig ännu starkare. Istället bör vi som rasifierade sluta vara så överkänsliga och skratta åt smaklösa skämt på jobbet och kanske till och med dra ett smaklöst vitt skämt tillbaka. 

Vita människor behöver inte känna ständig skuld för slaveriet och kolonisering genom att vara som katten kring het gröt när det gäller rasifierade människor. 

Istället för att stigmatisera vardagskommentarer bör vi välkomna frågor och kommentarer och försöka bidra till ett hälsosamt politiskt debattklimat där frågor och kommentarer är välkomna. 

Om människor känner att deras röster blir hörda minskar vi chansen att främlingsfientliga rörelser växer sig starkare. Vi måste sluta ta småsaker på allvar och börja skratta åt oss själva och andra i vardagssammanhang.

Emmie Mikaelsson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.