Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
984
reaktioner idag

Birro: Sluta göra opinion och politik av Kim Walls tragiska död

Marcus Birro: "Tänk er rubriken: 'Ständigt dessa muslimer' efter terrorn i Barcelona. Tror inte det va? Men med män går det."

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

Marcus Birro reagerar på uttalanden som skett kring Kim Walls tragiska död.

Marcus Birro.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Flera ledande opinionsbildare har redan börjat göra politik av journalisten Kim Walls död. Givetvis genom att dra hela manligheten med sig i sin fruktansvärda iver att så snabbt som möjligt förklara att detta hänt för att ägaren till ubåten är en man. "Ständigt dessa män", suckar Nisha Besara i Expressen.

Tänk er rubriken: "Ständigt dessa muslimer" efter terrorn i Barcelona. Tror inte det va? Men med män går det. Med män går allt. 

Myra Åhbeck Öhrman (kampanjansvarig på "Inte Rasist Men") skriver om att det antagligen handlar om en snubbe som "blivit nobbad och sedan kukat ur". Hon fortsätter: "det skulle knappast vara första gången en snubbes sargade ego ledde till att han slog ihjäl den som trampade på det, you know?"

Det tog några minuter från det att media gick ut med att kvarlevorna från en död människa hittats till att folk kliver över alla anständiga gränser och gör det hela till ett snuskigt politiskt slagträ.

Just den här retoriken går bara att använda när det gäller män. Då är det fritt fram att skriva vilka vidrigheter som helst. 

Både Öhrman och Besara brukar, med briljans och energi, kritisera hur människor i andra mediala enklaver beskriver muslimer, kvinnor eller socialister. 

Nu går de i samma fälla själva. Det är exakt samma retorik som rasisterna använder. Det är exakt samma hatiska, svepande och vulgära antaganden som "den andra sidan" använder.

Grattis. Vad har vi uppnått då? Så står vi här. Med ett fruktansvärt stenhårt och skoningslöst debattklimat. Det är för tragiskt allting.

Mina egna tankar, taffliga böner men innerliga omtanke går ut till alla de som älskade och kände Kim Wall, till hennes nära och kära.

Marcus Birro

Vill du också få ut din röst?

Håller du med?

Mer:

Polisen bekräftar: Kroppen som hittats tillhör Kim Wall