Lördag 28 Maj
Stockholm

Min nyfödda son vägras försäkring – trots att han är svensk

Alex Blext skriver om att hans för tidigt födda son nekas sjukförsäkring.
1 av 3
Alex Blext skriver om att hans för tidigt födda son nekas sjukförsäkring. Foto: Privat/Privat
En bild på när Alex Blexts sambo håller i sonen Levis fot på sjukhuset.
2 av 3
En bild på när Alex Blexts sambo håller i sonen Levis fot på sjukhuset. Foto: Privat
Alex Blext.
3 av 3
Alex Blext. Foto: Privat

Alex Blext: "Hade min son inte varit svensk medborgare utan kommit från ett krigsdrabbat område hade han däremot kunnat få förtur."

Kommentera (57)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Vår son Levi är svensk medborgare och vägras försäkring. Han föddes för tidigt i den 32:a graviditetsveckan på vår semester i Grekland. 

Väl hemma i Sverige kan inget försäkringsbolag försäkra honom på grund av att han inte har ett svenskt personnummer. 

Att få försäkringsbolag vill sjukförsäkra prematurfödda för att risken är för stor kan jag ha en viss acceptans för, men en barnförsäkring omfattar idag så mycket mer och allt detta har Levi inte rätt till innan han får ett svenskt personnummer. 

Så låt mig ta er med på denna lite knepiga byråkratiska resa: För att ha rätten att skaffa sig en försäkring måste Levi ha ett personnummer. 

För att få ett svenskt personnummer måste han ha ett pass först. För att få ett pass måste han först ha ett samordningsnummer. 

Det är ett idogt bollande mellan svenska polismyndigheten och skatteverket där man sänder dessa handlingar fram och tillbaka emellan sig. Handläggningstiden är FYRA MÅNADER eller mer! Någon förtur kan han inte få.

Hade Levi inte varit svensk medborgare utan kommit från ett krigsdrabbat område hade han däremot kunnat få förtur. En utländsk medborgares rätt leder alltså till Levis oförrätt, trots att han är svensk medborgare. 

Vår nyfödda Levi som är i en mycket känslig period i sitt liv tvingas till att vara oförsäkrad. Hade du valt att ha det käraste du har oförsäkrat? Hur länge hade du tyckt det varit rimligt? 

Att hoppas på en förändring bland försäkringsbolagen är inte min avsikt och inte särskilt troligt, men kanske kan jag få någon att inse att processen för att få ett svenskt personnummer, för en svensk medborgare född utomlands, kanske skulle kunna förkortas med 3 månader och tre veckor.

Alex Blext

Har du varit med om något liknande?
Tack för din röst!
Kommentera (57)
Kopiera länk
Dela