Alex Blext skriver om att hans för tidigt födda son nekas sjukförsäkring.
1 av 3
Alex Blext skriver om att hans för tidigt födda son nekas sjukförsäkring. - Foto: Privat/Privat
En bild på när Alex Blexts sambo håller i sonen Levis fot på sjukhuset.
2 av 3
En bild på när Alex Blexts sambo håller i sonen Levis fot på sjukhuset. - Foto: Privat
Alex Blext.
3 av 3
Alex Blext. - Foto: Privat

Min nyfödda son vägras försäkring – trots att han är svensk

Alex Blext: "Hade min son inte varit svensk medborgare utan kommit från ett krigsdrabbat område hade han däremot kunnat få förtur."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vår son Levi är svensk medborgare och vägras försäkring. Han föddes för tidigt i den 32:a graviditetsveckan på vår semester i Grekland. 

Väl hemma i Sverige kan inget försäkringsbolag försäkra honom på grund av att han inte har ett svenskt personnummer. 

Att få försäkringsbolag vill sjukförsäkra prematurfödda för att risken är för stor kan jag ha en viss acceptans för, men en barnförsäkring omfattar idag så mycket mer och allt detta har Levi inte rätt till innan han får ett svenskt personnummer. 

Så låt mig ta er med på denna lite knepiga byråkratiska resa: För att ha rätten att skaffa sig en försäkring måste Levi ha ett personnummer. 

För att få ett svenskt personnummer måste han ha ett pass först. För att få ett pass måste han först ha ett samordningsnummer. 

Det är ett idogt bollande mellan svenska polismyndigheten och skatteverket där man sänder dessa handlingar fram och tillbaka emellan sig. Handläggningstiden är FYRA MÅNADER eller mer! Någon förtur kan han inte få.

Hade Levi inte varit svensk medborgare utan kommit från ett krigsdrabbat område hade han däremot kunnat få förtur. En utländsk medborgares rätt leder alltså till Levis oförrätt, trots att han är svensk medborgare. 

Vår nyfödda Levi som är i en mycket känslig period i sitt liv tvingas till att vara oförsäkrad. Hade du valt att ha det käraste du har oförsäkrat? Hur länge hade du tyckt det varit rimligt? 

Att hoppas på en förändring bland försäkringsbolagen är inte min avsikt och inte särskilt troligt, men kanske kan jag få någon att inse att processen för att få ett svenskt personnummer, för en svensk medborgare född utomlands, kanske skulle kunna förkortas med 3 månader och tre veckor.

Alex Blext

/
/
/
Relaterat
Har du varit med om något liknande?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.