Marcus Birro kommenterar Anna Kinberg Batras eventuella avgång.
1 av 3
Marcus Birro kommenterar Anna Kinberg Batras eventuella avgång. - Foto: Privat/TT
Anna Kinberg Batra (M).
2 av 3
Anna Kinberg Batra (M). - Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT
Marcus Birro.
3 av 3
Marcus Birro. - Foto: Privat

Birro: Moderaternas stora bekymmer är inte Anna Kinberg Batra

Marcus Birro: "Svensk politik är ett synnerligen utstuderat spel. Det mesta handlar om strategier."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vargarna har fått upp spåret. Batra ska falla. Det kommer en nyhetsflash varje timma. Ibland fler ändå. Det är svårt att avgöra vad som driver dramaturgin. Är det media som sätter agendan, sätter tonen? 

Finns det ett medialt krön från vilket det inte finns någon återvändo och är det Aftonbladets ledarsida eller de moderata distrikten som allra helst vill se Batra kräla i gruset?

Moderaternas stora bekymmer är inte Anna Kinberg Batra. Moderaternas stora bekymmer är att deras politik inte längre svarar på särskilt många människors frågor.

När Reinfeldt drog skar en stor kniv genom borgerligheten. De som såg att den politiska eliten dragit iväg åt ett visst håll medan verkligheten dragit iväg åt ett annat, gick åt ett håll, åt SD till, och de mer progressiva borgarna gick till Centerparitet.

Kvar stod en ny, lite skakig partiledare, och försökte samla med regn i trasiga kärl. Allt rann mellan fingrarna på henne. Vad hon än gjorde kom svaret på folks frågor alldeles för sent

Samtidigt slipade en fullständigt bedövad och håglös socialdemokrati sina trötta knivar. Så länge oppositionen är ännu sämre kan en usel och trött socialdemokrati (ihop med fullständigt besegrade Miljöparitet) fortsätta att leda landet. Om det nu är vad S gör. Leder landet alltså... 

Svensk politik är ett synnerligen utstuderat spel. Det mesta handlar om strategier. Svensk politik skulle verkligen behöva mer passion, mer hjärta, fler visioner, större drömmar, mer solidaritet och väldigt mycket mer närkontakt med vad Göran Hägglund en gång kallade verklighetens folk.

Nu är de mediala vildhundarna ute efter Batra. Hon kanske faller, hon kanske reder ut krisen. Men just nu finns knappt någon i svensk politik som på allvar har relevanta och uppriktiga svar på människors frågor.

Marcus Birro

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.