Söndag 18 Apr
Stockholm

Sluta döm vår Maddy – hon är ingen mördarhund

Johanna Granroth anser att vissa hundraser har fått ett oförtjänt dåligt rykte.
1 av 3
Johanna Granroth anser att vissa hundraser har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Foto: Privat/Privat
Maddy.
2 av 3
Maddy. Foto: Privat
Johanna Granroth.
3 av 3
Johanna Granroth. Foto: Privat

Johanna Granroth: "Hundar föds inte till farliga eller elaka varelser, det är människor som uppfostrar dem så."

Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Johanna Granroth är en 23-årig hundägare från Karlstad.

För ungefär fyra månader sedan träffade jag och min sambo Maddy för första gången, och det tog inte lång tid innan vi bestämt oss. Några dagar senare hämtade vi hem vår första gemensamma hund

Hon är så underbar, vill alltid vara nära och följer med vart man än går. Hon älskar att ligga i sängen med oss och gärna så nära det bara går att komma. En riktig kelgris är vad hon är! 

Men, Maddy är en american staffordshire terrier, eller som man i folkmun säger, amstaff. Hon är alltså som många skulle säga, en kamphund. Många som ser henne anser henne och andra så kallade "kamphundar" vara farliga. 

Om de bara gav dem en chans så skulle de upptäcka att de i de flesta fallen är superhärliga hundar. De är inte farligare än andra raser, de har bara det ryktet tyvärr. Och jag förstår att dessa hundar har fått dåligt rykte, de har ju faktiskt använts som riktiga kamphundar. 

Men, anledningen till det är för att de hetsats och tränats av människor till att vara det. Nästan alla raser kan dock tränas till att bli aggressiva och hetsas, tyvärr har vissa specifika raser i stor utsträckning använts extra mycket i detta syfte. 

Det är fel hundraser som hamnat i fel händer. Jag blir så trött när man gång på gång får höra "hon är så snäll för att vara en kamphund", som att bara för att hon är en Amstaff så skulle hon automatiskt vara farlig? 

Människor måste väl ändå ha lärt sig vid det här laget att det är ägaren bakom hunden som skapar hunden. Hundar föds inte till farliga eller elaka varelser, det är människor som uppfostrar dem så. 

Dessa hundar är så otroligt trogna och följer sina ägare. De är smarta och väldigt lättlärda. Man kan träna det mesta med dem, och dessa hundar är helt fantastiska. 

Maddy är världens snällaste hund, det farligaste med henne är hennes otroligt långa tunga eftersom att hon älskar att pussas. Helst med alla hon träffar! Hon är otroligt social och vill leka med alla som hon möter. 

Vi ger henne all kärlek vi kan och hon ger minst lika mycket kärlek tillbaka. Så snälla, döm inte våra hundar. De flesta är väluppfostrade och riktiga nallebjörnar!

Johanna Granroth

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela