Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

8 saker du känner igen – om du är student, pank eller väldigt snål

- 27/08/2017, 17:29
Isabelle Skoog listar 8 saker du känner igen som fattig student.
1 av 3

Isabelle Skoog listar 8 saker du känner igen som fattig student.

Privat/TT

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Isabelle Skoog.
3 av 3

Isabelle Skoog.

Privat

Isabelle Skoog: "För dig är det all in på långpromenader som gäller. Inte för att du egentligen vill. Men för att bensin och bil är dyrt."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

1. Söndagsmys är att bläddra igenom nästkommande veckas reklamblad och inse att varorna du gillar kommer att vara på extrapris. 

Helt plötsligt tycks det bli alldeles rimligt att ta sig runt till tre affärer bara för att handla mat, för tänk på alla pengar du sparar. Brödet är ju hela fem kronor billigare, vilket klipp! Om du precis fått in senaste lönen på kontot så har du till och med marginal till att bunkra. Saftigt. 

2. Att panta må vara en jobbig syssla, även smått genant när du blottar dina osunda cider-och-läsk-vanor för samhället. 

Men att kasta de dyrbara brukarna i soporna är ett stort nej, och att göra den goda gärningen att klicka på biståndsknappen finns inte ens på världskartan. Må så vara att människor är pank. Men bitch please, so am I. 

3. Dagarna innan löning så betingas din vardag utav en magkittlande spänning som den heltidsarbetande människan inte får uppleva. 

Jag pratar givetvis om de där utdragna, nervösa sekunderna då man slagit in sitt kontokorts kod och med spänning väntar på den där gröna bocken. Den är nämligen allt annat än en säkerhet, och om istället ett rött kryss pryder skärmen, jag då blir det lite pinsamt. 

4. När alla dina vänner pratar om sina sunda kostvanor så är det zero fucks given från din sida. 

Ekologiska alternativ, färska exotiska frukter, fint kött och vegetariska substitut? Ja, det är då ett riktigt privilegium för den välbärgade klassen i vårt i-landssamhälle. Själv kör du stenhårt på bacon och Ica Basics pasta. Se där, du får njuta av god mat samtidigt som resterande delar utav gänget sörplar spenatsmoothies. Tycks även finnas positiva aspekter med att vara konstant bankrutt. 

5. Och för att inte tala om gymkortet, det finns liksom ingenstans i din budget där du skulle kunna klämma in den kostnaden. 

Nej, för dig är det all in på långpromenader som gäller. Inte för att du egentligen vill. Men för att bensin och bil är dyrt. 

6. Du känner till kortvarig lycka likt ingen annan. Den tjugofemte rullar lönen in på kontot och en sten tycks med ens lätta från dina axlar. 

Herregud, banksumman är inte längre ensiffrig! Du njuter av att vara rik och unnar dig en snygg tröja, en rejäl utgång och kanske även Lambis toapapper om du känner dig riktigt lyxig. 

Sen vips så var du pank igen eftersom du är en student och har en minimal inkomst, och du sitter istället där och funderar fram och tillbaka över hur du ska få ihop dem där resterande tjugo dagarna tills du är rik igen. 

7. Du är allergisk mot andras shoppingrundor. 

Dina nära som fortfarande bor hemma eller har skaffat sig ett välbetalt heltidsjobb tycks ju shoppa för över tusenlappen mest hela tiden? Och på det så har de husdjur OCH går på krogen varje helg? Själv är du glad om du fyndar en t-shirt på rean, alternativt Blocket. I de stunderna vill man ju faktiskt bara att andra ska hålla sina inköp för sig själva, alternativt donera till de fattiga. Det vill säga, dig. 

8. Det här med att kurslitteratur kostar pengar? 

Helt ofantligt mycket pengar dessutom. Att man ska betala så mycket för en bok som man egentligen inte ens vill läsa känns ju verkligen inte som väl spenderade pengar. Kanske finns det något gratis på nätet, borde det inte finnas ett Piratebay för skolböcker? Tanken har slagit fler än dig, så pass många att läraren vid introduktionen måste poängtera att man faktiskt måste köpa kurslitteraturen.

Isabelle Skoog