Evelina Carlson är trött på att män ifrågasätter kvinnors berättelser om övergrepp.
1 av 3
Evelina Carlson är trött på att män ifrågasätter kvinnors berättelser om övergrepp. - Foto: Isabelle Burlin/SCANPIX
2 av 3
- Foto: SCANPIX NORWAY
Evelina Carlson.
3 av 3
Evelina Carlson. - Foto: Isabelle Burlin

Övergrepp är vardag för kvinnor – hur kan ni ifrågasätta det?

Evelina Carlson: "Hur kan ni förklara ökningen av utsatthet för sexualbrott bland kvinnor och förneka patriarkatets existens?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Evelina Carlson, 24, är en frilansande journalist och skribent som brinner för konst i alla dess former, där det skrivna ordet ligger henne allra varmast om hjärtat. 

Läs hennes blogg och följ henne på Instagram.

Jag har tidigare skrivit krönikor här på Nyheter24 för vilka jag har fått flertalet kommentarer med ifrågasättanden om någon verkligen tror mig, om det jag skriver är sant och om jag har anmält det jag har blivit utsatt för.

Någon kommenterade även att jag skulle vara Sveriges nya mytoman, på grund av att just jag har varit med om så mycket skit. Som om jag inte har anmält, har det aldrig hänt. Och patriarkatet existerar inte heller.

Jag är 14 år och blir våldtagen i min väns flickrum på en hemmafest. Och jag anmäler inte. Jag är 18 år och blir ofredad på dansgolv och får händer på bröst, lår, rumpa och ryggslut. Och jag anmäler inte.

Jag är 19 år och bor hos män som ber om blåsjobb och vill "fritzla" mig. Och jag anmäler inte. Jag är 21 år och blir utsatt för våldtäktsförsök på en klubbtoalett. Och jag anmäler inte det heller.

För vet ni vad? Jag är inte ensam. Det är inte bara "just" jag som har varit med om så mycket skit. Det här är alla kvinnors vardag.

Sexualrelaterad brottslighet är dessutom en brottstyp där det är vanligt förekommande med upprepad utsatthet, i jämförelse med andra brott, och betydligt fler kvinnor än män blir utsatta.

2016 polisanmäldes 20 300 sexualbrott, enligt Brå, vilket är en ökning med 12 procent  i jämförelse med föregående år. Och 97 procent av dem som misstänks för dessa brott, samma år, är män.

Tåls att tilläggas att av de anmälda våldtäktsbrotten var 96 procent av brottsoffren kvinnor. 1 190 av de anmälda sexualbrotten blev lagförda, där gärningsman eller män alltså befann sig skyldiga till brott genom fällande dom. 1 190 av 20 300.

Hur kan ni förklara ökningen av utsatthet för sexualbrott bland kvinnor och förneka patriarkatets existens? Sluta ifrågasätta mig som offer om jag har anmält. Och kom och inte och säg att det inte har hänt för att jag inte har gjort det, när det händer hela tiden.

Det kan hända din dotter, din flickvän eller din syster också. Och om ni bara slutade misstro oss kanske vi skulle våga anmäla nästa gång, för det kommer garanterat att hända igen.

Evelina Carlson

/
/
/
/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.