Måndag 27 Jun
Stockholm

Övergrepp är vardag för kvinnor – hur kan ni ifrågasätta det?

Evelina Carlson är trött på att män ifrågasätter kvinnors berättelser om övergrepp.
1 av 3
Evelina Carlson är trött på att män ifrågasätter kvinnors berättelser om övergrepp. Foto: Isabelle Burlin/SCANPIX
2 av 3
Evelina Carlson.
3 av 3
Evelina Carlson. Foto: Isabelle Burlin

Evelina Carlson: "Hur kan ni förklara ökningen av utsatthet för sexualbrott bland kvinnor och förneka patriarkatets existens?"

Kommentera (84)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Evelina Carlson, 24, är en frilansande journalist och skribent som brinner för konst i alla dess former, där det skrivna ordet ligger henne allra varmast om hjärtat. 

Läs hennes blogg och följ henne på Instagram.

Jag har tidigare skrivit krönikor här på Nyheter24 för vilka jag har fått flertalet kommentarer med ifrågasättanden om någon verkligen tror mig, om det jag skriver är sant och om jag har anmält det jag har blivit utsatt för.

Någon kommenterade även att jag skulle vara Sveriges nya mytoman, på grund av att just jag har varit med om så mycket skit. Som om jag inte har anmält, har det aldrig hänt. Och patriarkatet existerar inte heller.

Jag är 14 år och blir våldtagen i min väns flickrum på en hemmafest. Och jag anmäler inte. Jag är 18 år och blir ofredad på dansgolv och får händer på bröst, lår, rumpa och ryggslut. Och jag anmäler inte.

Jag är 19 år och bor hos män som ber om blåsjobb och vill "fritzla" mig. Och jag anmäler inte. Jag är 21 år och blir utsatt för våldtäktsförsök på en klubbtoalett. Och jag anmäler inte det heller.

För vet ni vad? Jag är inte ensam. Det är inte bara "just" jag som har varit med om så mycket skit. Det här är alla kvinnors vardag.

Sexualrelaterad brottslighet är dessutom en brottstyp där det är vanligt förekommande med upprepad utsatthet, i jämförelse med andra brott, och betydligt fler kvinnor än män blir utsatta.

2016 polisanmäldes 20 300 sexualbrott, enligt Brå, vilket är en ökning med 12 procent  i jämförelse med föregående år. Och 97 procent av dem som misstänks för dessa brott, samma år, är män.

Tåls att tilläggas att av de anmälda våldtäktsbrotten var 96 procent av brottsoffren kvinnor. 1 190 av de anmälda sexualbrotten blev lagförda, där gärningsman eller män alltså befann sig skyldiga till brott genom fällande dom. 1 190 av 20 300.

Hur kan ni förklara ökningen av utsatthet för sexualbrott bland kvinnor och förneka patriarkatets existens? Sluta ifrågasätta mig som offer om jag har anmält. Och kom och inte och säg att det inte har hänt för att jag inte har gjort det, när det händer hela tiden.

Det kan hända din dotter, din flickvän eller din syster också. Och om ni bara slutade misstro oss kanske vi skulle våga anmäla nästa gång, för det kommer garanterat att hända igen.

Evelina Carlson

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (84)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.