Johanna Lindholm anser att nollningar har fått ett oförtjänt dåligt rykte.
1 av 3
Johanna Lindholm anser att nollningar har fått ett oförtjänt dåligt rykte. - Foto: Privat/SCANPIX NORWAY
2 av 3
- Foto: SCANPIX NORWAY
Johanna Lindholm.
3 av 3
Johanna Lindholm. - Foto: Privat

Nollning har fått ett oförtjänt rykte – det är mer än bara fylla

Johanna Lindholm: "Det är tråkigt när nya studenter vid universitet inte vågar vara med på nollningen på grund av rykten."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Johanna Lindholm studerar medier och kommunikation vid Karlstads Universitet, brinner för sociala medier och är en obotlig Harry Potter-nörd. 

Läs hennes blogg här.

Slutet av augusti, skolorna drar igång runt om i landet och nervösa studenter gör sig redo för ett nytt kapitel i livet. För många väntar en höst med studier på universitet eller högskola någonstans i vårt avlånga land. 

Och i och med terminsstart på universiteten och högskolorna kommer även, i de allra flesta fall, nollningen. "Nollning, inspark eller mottagning, är beteckningar för initieringsriter för nya studerande vid en skola." 

Om man Googlar på nollning kommer denna beskrivning upp genom Wikipedia. Och det är en ganska bra beskrivning på nollning. 

För det är, i majoriteten av fallen, en mottagning av nya studenter som görs av gamla studenter och finns till för att välkomna nya studenter. För många är starten på universitets eller högskolestudier också början på något nytt, de kanske har flyttat till en ny stad, känner ingen och allt är nytt. 

Då ska nollningen finnas där för att man ska lära känna varandra i klassen, andra studenter inom samma program och ofta även universitetet och staden man flyttat till. Dessvärre har nollningen fått otroligt dåligt rykte.

Vilket är otroligt tråkigt när man drar alla nollningar, i hela landet, över en och samma kam. Om något tråkigt skett under en nollning så är plötsligt alla nollningar och aktiviteter som de hör till dåligt och förnedrande. I vissa fall har det varit välförtjänt ja, men de upplevelserna jag har kring nollning är tvärtom. 

Jag har både varit med om nollning som den som blivit nollad och som så kallad fadder och då arrangerat nollningen. En nollning i Stockholm och två nollningar i Karlstad. Och mina erfarenheter är endast goda. 

Visst, det förekommer både mycket alkoholhaltiga drycker, mycket festande och självklart kan ett visst grupptryck uppstå. Men jag har varken upplevt någon större alkoholhets eller en jargong av "du måste dricka", utan sa man nej så var det nej. 

Min erfarenhet kring nollning är endast på universitetsnivå och jag kan inte uttala mig om hur det går till på gymnasieskolorna runt om i landet. Men det jag vet är att många universitet och högskolor är involverade i studenternas nollningar. 

I Karlstad går samtliga generaler (ansvariga för varje studentförenings nollning) en utbildning och utbildar i sin tur faddrarna. Det finns regler för såväl faddrar och nollor. För vår del fanns det även alltid nyktra faddrar, varje dag. 

Men jag tycker det är tråkigt när nya studenter vid universitet inte vågar vara med på nollningen på grund av rykten. 

För tro det eller ej, universitetsvärlden utvecklas och så även studenterna. Alla vill att nollningen ska vara en rolig tid, en tid för att lära känna såväl staden man flyttat till som sina klasskompisar. 

Jag vill inte glorifiera de fåtal studentgrupper som fortfarande kör på med förnedring, alkoholhets och oschyssta faddrar mot nollorna. 

Men majoriteten jobbar inte så, långt ifrån alla. Så, om du har börjat universitetet eller högskolan och har nollning framför dig, ge det en chans. 

Det är för er nya studenter nollningen sker. Det är för att ge er en chans att lära känna varandra, de i klasserna över er, universitetet och även er kanske nya stad.

Johanna Lindholm

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.