Johanna Lindholm anser att nollningar har fått ett oförtjänt dåligt rykte.
1 av 3
Johanna Lindholm anser att nollningar har fått ett oförtjänt dåligt rykte. - Foto: Privat/SCANPIX NORWAY
2 av 3
- Foto: SCANPIX NORWAY
Johanna Lindholm.
3 av 3
Johanna Lindholm. - Foto: Privat

Nollning har fått ett oförtjänt rykte – det är mer än bara fylla

Publicerades: 31 Aug 2017, 12:45

Johanna Lindholm: "Det är tråkigt när nya studenter vid universitet inte vågar vara med på nollningen på grund av rykten."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Johanna Lindholm studerar medier och kommunikation vid Karlstads Universitet, brinner för sociala medier och är en obotlig Harry Potter-nörd. 

Läs hennes blogg här.

Slutet av augusti, skolorna drar igång runt om i landet och nervösa studenter gör sig redo för ett nytt kapitel i livet. För många väntar en höst med studier på universitet eller högskola någonstans i vårt avlånga land. 

Och i och med terminsstart på universiteten och högskolorna kommer även, i de allra flesta fall, nollningen. "Nollning, inspark eller mottagning, är beteckningar för initieringsriter för nya studerande vid en skola." 

Om man Googlar på nollning kommer denna beskrivning upp genom Wikipedia. Och det är en ganska bra beskrivning på nollning. 

För det är, i majoriteten av fallen, en mottagning av nya studenter som görs av gamla studenter och finns till för att välkomna nya studenter. För många är starten på universitets eller högskolestudier också början på något nytt, de kanske har flyttat till en ny stad, känner ingen och allt är nytt. 

Då ska nollningen finnas där för att man ska lära känna varandra i klassen, andra studenter inom samma program och ofta även universitetet och staden man flyttat till. Dessvärre har nollningen fått otroligt dåligt rykte.

Vilket är otroligt tråkigt när man drar alla nollningar, i hela landet, över en och samma kam. Om något tråkigt skett under en nollning så är plötsligt alla nollningar och aktiviteter som de hör till dåligt och förnedrande. I vissa fall har det varit välförtjänt ja, men de upplevelserna jag har kring nollning är tvärtom. 

Jag har både varit med om nollning som den som blivit nollad och som så kallad fadder och då arrangerat nollningen. En nollning i Stockholm och två nollningar i Karlstad. Och mina erfarenheter är endast goda. 

Visst, det förekommer både mycket alkoholhaltiga drycker, mycket festande och självklart kan ett visst grupptryck uppstå. Men jag har varken upplevt någon större alkoholhets eller en jargong av "du måste dricka", utan sa man nej så var det nej. 

Min erfarenhet kring nollning är endast på universitetsnivå och jag kan inte uttala mig om hur det går till på gymnasieskolorna runt om i landet. Men det jag vet är att många universitet och högskolor är involverade i studenternas nollningar. 

I Karlstad går samtliga generaler (ansvariga för varje studentförenings nollning) en utbildning och utbildar i sin tur faddrarna. Det finns regler för såväl faddrar och nollor. För vår del fanns det även alltid nyktra faddrar, varje dag. 

Men jag tycker det är tråkigt när nya studenter vid universitet inte vågar vara med på nollningen på grund av rykten. 

För tro det eller ej, universitetsvärlden utvecklas och så även studenterna. Alla vill att nollningen ska vara en rolig tid, en tid för att lära känna såväl staden man flyttat till som sina klasskompisar. 

Jag vill inte glorifiera de fåtal studentgrupper som fortfarande kör på med förnedring, alkoholhets och oschyssta faddrar mot nollorna. 

Men majoriteten jobbar inte så, långt ifrån alla. Så, om du har börjat universitetet eller högskolan och har nollning framför dig, ge det en chans. 

Det är för er nya studenter nollningen sker. Det är för att ge er en chans att lära känna varandra, de i klasserna över er, universitetet och även er kanske nya stad.

Johanna Lindholm

/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.