Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Simkunnighet eller klädkod – vad är egentligen viktigast?

- 29/08/2017, 02:06 -

Denna text är hämtad från bloggen Mika Marin.

Mika Marin ser inte problemet med att elever ska få bära burkini under simlektionerna.
1 av 4

Mika Marin ser inte problemet med att elever ska få bära burkini under simlektionerna.

Privat/Meek, Tore/AP / Francois Mori

2 av 4

Meek, Tore

3 av 4

AP / Francois Mori

Mika Marin.
4 av 4

Mika Marin.

Privat

Mika Marin: "Målsättningen med undervisningen är att alla lär sig att simma, inte att alla har på sig en baddräkt eller simbyxor".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Skolorna i Kristianstad har erbjudit mellan- och högstadieelever att delta i simundervisningen i en burkini. Burkinin är inte skattefinansierad utan en gåva från Majblommekommitén. 


Kristianstadsbladet, som betecknar sig som liberal tidning, skriver upprört om händelsen i sin ledare och gör en direkt jämförelse med användning av burkinin och hederskulturer, och hänvisar till och med till hedersmord.

 

Att alla ska kunna gå klädda som de vill håller jag med om. Jag måste ändå fråga när Kristianstadsbladets ledarskribent blev tankeläsare. 


Hen har väl ingen aning om hur dessa flickor vill klä sig i simhallen. Hela skrivelsen står enligt min uppfattning för allting annat än liberalism. Den kräver att alla ska vara klädda i vanliga baddräkter.

 

Jag minns själv när jag gick i lågstadiet och hur jobbigt jag tyckte det var att visa mig i badbyxor inför andra. Jag såg nämligen ut som ett biafrabarn. Jag hade ätstörningar under många år och vägde långt under det normala. 


Hade det erbjudits en burkini till mig då hade jag mer än gärna tagit på mig den. Dessa flickor är troligtvis inte vana vid att visa sig halvnakna inför andra och känner sig mer bekväma med burkinin.

 

Dessutom är det ju så att det är föräldrarna som bestämmer över sina barn tills att de blir myndiga, vare sig vi vill det eller inte. Oavsett anledning så är det upp till dem om barnen har baddräkt eller burkini på sig.

 

Att alla elever blir simkunniga är ett av målen med idrottsundervisningen i skolan. Den målsättningen är långt mer viktigare att fylla än att alla ska göra det i en viss typ av klädsel. Om alternativen är att lära sig att simma i en burkini eller att inte lära sig alls, trumfar vikten av simkunskap i alla lägen.

 

Att vi ska bekämpa hedersförtryck och inte acceptera att kvinnor måste klä sig på ett visst sätt mot sin vilja är självklart för en liberal som mig. 


Men att hellre neka vissa barn undervisning än att låta dem delta i en alternativ klädsel är inte bara diskriminerande, det är omvänt förtryck. Det ska ingen kommun ägna sig åt.

 

Personligen tycker jag att burkinin ska erbjudas till alla elever, inte bara de muslimska. Det kanske finns en och annan som inte är bekväm med att vara halvnaken bland andra. Det ska vi respektera. 


Målsättningen med undervisningen är att alla lär sig att simma, inte att alla har på sig en baddräkt eller simbyxor. Simkunskap är viktigare än vad eleverna har på sig.

 

Vi kan inte bekämpa förtryck med att förtrycka. Och hedersförtryck bekämpas inte heller genom att kräva att barnen följer viss klädkod. Jag tycker att skolorna i Kristianstad har gjort helt rätt. Dessa barn har rätt att lära sig att simma och vi ska inte ta den rättigheten ifrån dem.

 

Jag är även övertygad om att när dessa barn väl blir vuxna kommer de att ta på sig en vanlig baddräkt om det är det de vill. 


Och det är då vi ska stå där och ge dem allt det stöd de behöver, om de skulle tvingas att gå mot sin vilja. Det är att vara liberal. 

Mika Marin

Vill du också få ut din röst?