Tobias Hübinette anser att Coops nya reklamfilm anspelar på rasistiska stereotyper.
1 av 3
Tobias Hübinette anser att Coops nya reklamfilm anspelar på rasistiska stereotyper. - Foto: Privat/TT/Skärmdump YouTube
2 av 3
- Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Tobias Hübinette.
3 av 3
Tobias Hübinette. - Foto: Privat

Coops nya reklamfilm – en uppvisning i rasism

​Tobias Hübinette: "Den svenska 'gulinghumorn' och svenska rasstereotyper av asiater försvaras med näbbar och klor."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tobias Hübinette är antirasistisk forskare och aktivist.

Besök hans blogg.

Den svenska "gulinghumorn" firar nya triumfer: Även Lotta "Historieätarna" Lundgren iscensätter en "rolig asiat" i Coops nya reklamfilm.

Vad har egentligen Povel Ramel, Björn Skifs, Jarl Borssén, Carola Häggkvist, Åke Cato, Johan Rheborg, Henrik Schyffert, Sissela Kyle, Anders Lundin, Sanna Nielsen, Mi Ridell och Robert Gustafsson med flera, och nu även Lotta Lundgren i Coops aktuella reklamfilm, gemensamt, förutom att de var, respektive är, folkkära kändisar? 

Jo, de har alla klätt ut och sminkat sig till en asiat och iscensatt rasstereotypen av den så kallade "gulingen", som helt och hållet har som syfte att locka till skratt. 

Det märkliga är att denna så kallade "gulinghumor" är så folkkär och populär just i det västland vars kvinnliga invånare ojämförligt har adopterat allra flest asiatiska barn och vars manliga invånare har ingått i intima relationer med allra flest asiatiska kvinnor, och vars både kvinnliga och manliga invånare antagligen också rest till och i Asien ojämförligt mest per capita. 

Det handlar om ett land där snart sagt var och varannan infödd majoritetsinvånare har någon slags relation till en asiatisk person, och i många fall också har eller har haft en intim relation med en asiatisk person, vare sig det handlar om adoption, släktskap, äktenskap eller via en "semesterflirt" i Thailand, Kina, Sydkorea, Vietnam, Indonesien, Japan eller Filippinerna. 

Nu har Coop, det vill säga Sveriges näst största matvarukedja, som dessutom är ett kooperativ och åtminstone tidigare hade någon slags progressiv stämpel på sig, även svarat på kritiken av den nya reklamfilmen där den folkkära Lotta Lundgren har iscensatt "gulingen", som dessutom är antirasist likt Sanna Nielsen, Henrik Schyffert, Sissela Kyle med flera, som också har ägnat sig åt "gulinghumor":

"Hej, vår tanke med matfilmerna med Lotta är att skapa matglädje och visa att god mat kan vara billig. I veckans film vill vi skicka en blinkning till filmmaneret i gamla kung-fu-actionfilmer, inget annat. Om det kan uppfattas på något annat sätt ber vi om ursäkt. Tack för era kommentarer – vi tar dem till oss."

Med andra ord samma svar som alltid när den svenska "gulinghumorn" och svenska rasstereotyper av asiater försvaras med näbbar och klor av de som både beställer, producerar, distribuerar och iscensätter den: "Vi vill bara skapa och sprida lust, njutning och glädje, och vad är det för fel på det?" (OBS: min "mellan raderna"-översättning).

Tobias Hübinette,
Forskare i kritiska ras- och vithetsstudier

/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.