Robin Nyman (L) anser att Sverige behöver mer frihet.
1 av 3
Robin Nyman (L) anser att Sverige behöver mer frihet. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Robin Nyman (L).
3 av 3
Robin Nyman (L). - Foto: Privat

Sverige behöver mer frihet – så löser vi samhällsproblemen

Robin Nyman (L): "Det är inte rimligt att politiker beslutar vad den enskilde ska äta, dricka eller om denne ska röka."


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Robin Nyman är aktiv i Liberala Ungdomsförbundet och Liberalerna.

Om ett drygt år är det återigen val. Vilka företeelser i samhället vill politiker förändra, och än viktigare: vilka problem upplever medborgarna? Det är redan nu hög tid att identifiera dessa, ta ut en färdriktning och fortsätta uppgörelsen med den socialdemokratiska hegemonin. 

Borgerlighetens tidigare skattesänkningar var viktiga och är en milstolpe i svensk politik. Sänkt skatt på arbete kommer fortsatt vara liberal politik. Det handlar nämligen om att ge löntagare, särskilt de som befinner sig långt ned i inkomstfördelning, mer frihet och fler möjligheter. 

Att alliansregeringen under sina år vid makten sålde flera statliga bolag och avskaffade statliga monopol var viktigt och bra för Sverige. Dessa reformer var svaret på de frågor väljarna ställde inför valen 2006 och 2010. 

Nu är dessa fullföljda och flera nya utmaningar måste adresseras. Den svenska välfärdsstaten har ett brett stöd hos befolkningen. Folk upplever i allmänhet att de får något för pengarna man betalar i skatt och att det sociala skyddsnätet finns där och fångar upp under perioder i livet när det behövs. 

Det är bra. Hög grad av förtroende mellan medborgare och institutioner är en avgörande faktor för att kunna bygga välstånd och trygghet. Samtidigt är det nuvarande systemet otidsenligt på flera punkter. 

Vår arbetsmarknad är överreglerad och inordnad efter ett industrisamhälle som har varit på uttåg sedan decennier. Trygghet i all ära, men den får inte komma till priset av att grupper med begränsad arbetslivserfarenhet står utanför arbetsmarknaden. 

Nuvarande arbetsmarknad riskerar att permanenta unga och nyanlända i bidragsberoende, om dess struktur inte förändras i en mer liberal riktning. Det etniska klassamhället måste förhindras, och detta kommer inte ske med en traditionell svensk modell. Även denna måste nämligen uppdateras för att inte förlora sitt existensberättigande. 

Vidare måste individens frihet öka, det är inte rimligt att politiker beslutar vad den enskilde ska äta, dricka eller om denne ska röka. Ett samhälle där individen tillåts och tränas i att ta större ansvar för det egna livet är också ett samhälle där ett större ansvar tas för just detta. 

Men det finns ytterligare goda skäl för mindre statligt inflytande. När stödhjulet staten successivt dras tillbaka lämnas utrymme för att individ och civilsamhälle ska bygga just det liv och samhälle de behagar. 

Vilka framtidsutmaningar identifierar då vänstern? Ja, denna fråga måste de naturligtvis besvara själva. Men ett gott råd är att daterade lösningar på nya problem var just det som skapade de samhällsproblem Alliansen var tvungna att lösa under sin tid vid makten. Lösningarna är nämligen liberala: Sverige behöver mer frihet!

Robin Nyman,
Styrelseledamot Liberalernas kommunförening Uppsala

/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.