Robin Nyman (L) anser att Sverige behöver mer frihet.
1 av 3
Robin Nyman (L) anser att Sverige behöver mer frihet. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Robin Nyman (L).
3 av 3
Robin Nyman (L). - Foto: Privat

Sverige behöver mer frihet – så löser vi samhällsproblemen

Robin Nyman (L): "Det är inte rimligt att politiker beslutar vad den enskilde ska äta, dricka eller om denne ska röka."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Robin Nyman är aktiv i Liberala Ungdomsförbundet och Liberalerna.

Om ett drygt år är det återigen val. Vilka företeelser i samhället vill politiker förändra, och än viktigare: vilka problem upplever medborgarna? Det är redan nu hög tid att identifiera dessa, ta ut en färdriktning och fortsätta uppgörelsen med den socialdemokratiska hegemonin. 

Borgerlighetens tidigare skattesänkningar var viktiga och är en milstolpe i svensk politik. Sänkt skatt på arbete kommer fortsatt vara liberal politik. Det handlar nämligen om att ge löntagare, särskilt de som befinner sig långt ned i inkomstfördelning, mer frihet och fler möjligheter. 

Att alliansregeringen under sina år vid makten sålde flera statliga bolag och avskaffade statliga monopol var viktigt och bra för Sverige. Dessa reformer var svaret på de frågor väljarna ställde inför valen 2006 och 2010. 

Nu är dessa fullföljda och flera nya utmaningar måste adresseras. Den svenska välfärdsstaten har ett brett stöd hos befolkningen. Folk upplever i allmänhet att de får något för pengarna man betalar i skatt och att det sociala skyddsnätet finns där och fångar upp under perioder i livet när det behövs. 

Det är bra. Hög grad av förtroende mellan medborgare och institutioner är en avgörande faktor för att kunna bygga välstånd och trygghet. Samtidigt är det nuvarande systemet otidsenligt på flera punkter. 

Vår arbetsmarknad är överreglerad och inordnad efter ett industrisamhälle som har varit på uttåg sedan decennier. Trygghet i all ära, men den får inte komma till priset av att grupper med begränsad arbetslivserfarenhet står utanför arbetsmarknaden. 

Nuvarande arbetsmarknad riskerar att permanenta unga och nyanlända i bidragsberoende, om dess struktur inte förändras i en mer liberal riktning. Det etniska klassamhället måste förhindras, och detta kommer inte ske med en traditionell svensk modell. Även denna måste nämligen uppdateras för att inte förlora sitt existensberättigande. 

Vidare måste individens frihet öka, det är inte rimligt att politiker beslutar vad den enskilde ska äta, dricka eller om denne ska röka. Ett samhälle där individen tillåts och tränas i att ta större ansvar för det egna livet är också ett samhälle där ett större ansvar tas för just detta. 

Men det finns ytterligare goda skäl för mindre statligt inflytande. När stödhjulet staten successivt dras tillbaka lämnas utrymme för att individ och civilsamhälle ska bygga just det liv och samhälle de behagar. 

Vilka framtidsutmaningar identifierar då vänstern? Ja, denna fråga måste de naturligtvis besvara själva. Men ett gott råd är att daterade lösningar på nya problem var just det som skapade de samhällsproblem Alliansen var tvungna att lösa under sin tid vid makten. Lösningarna är nämligen liberala: Sverige behöver mer frihet!

Robin Nyman,
Styrelseledamot Liberalernas kommunförening Uppsala

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.