Kashif Virk anser att Sverigedemokraternas Mattias Karlsson väljer att misstolka Koranen.
1 av 3
Kashif Virk anser att Sverigedemokraternas Mattias Karlsson väljer att misstolka Koranen. - Foto: Privat/TT/TT/TT
Mattias Karlsson (SD).
2 av 3
Mattias Karlsson (SD). - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kashif Virk.
3 av 3
Kashif Virk. - Foto: Privat

Imam: Sluta tolka Koranen på samma sätt som IS, Mattias Karlsson

Kashif Virk: "Jag vill tro att denna syn på Islam som delas av flera inom SD beror på missförstånd och vantolkningar."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Läs Kashif Virks blogg på www.imambloggen.se.

Vid stundande kyrkoval passar SD-företrädaren Mattias Karlsson på att rikta en grov anklagelse mot religionen Islam och dess urkunder. I ett internt tal till partikamrater jämför han Koranen med "Mein kampf" och menar att den tidigare innehåller passager som manar till mord och förslavande av kristna.

SD-profilen har även vid tidigare tillfällen uttalat sig på liknande sätt om Koranen, och menat att den bär på "våldsförhärligande, totalitär ideologi". Även då fick jag möjlighet att bemöta kritiken. Det är viktigt att dylika missuppfattningar om Islam bemöts av religionens egna företrädare. Denna artikel syftar just till detta.

Som svar på dessa invändningar hade jag kunnat hänvisa till Sverigedemokraternas förflutna, och hur även de kan kopplas till ideologier som hämtar inspiration från nazismen. Men jag tänker inte sjunka ner till samma nivå som min meningsmotståndare.

Att detta uttalande kommer i anslutning till ett kyrkoval är anmärkningsvärt i sig. Man kan undra om Karlsson någon gång under sitt liv haft möjlighet att ens läsa Bibeln och alla dess inslag som handlar om våld, mord och tortyr av oliktänkande? I ett välkänt socialt experiment visade det sig att inslag i Bibeln var mycket mer brutala än de i andra skrifter.

Det är också anmärkningsvärt att SD genom sin storsatsning på kyrkovalet vill förmedla sin syn om Islam till kyrkan, och få inflytande över vilka som ska bjudas in dit eller inte. 

Detta medan det redan sker ett rikt utbyte mellan de båda traditionerna i det svenska samhället. Syftet med uttalandet kan inte vara annat än att polarisera grupper, vilket inte alls gynnar Sverige och vår gemenskap.

Och när det gäller Karlssons syn på Koranen, så saknar den teologisk bäring. I Koranen står det att muslimer ska samverka med kristna och andra grupper (5:2), försvara deras kyrkor (22:40) och behandla dem med godhet och rättvisa (60:8). 

Det är dokumenterat att profeten Muhammad (frid vare med honom) en gång tillät kristna att be i sin moské (ibn Ishaq). Detta har inspirerat muslimer i alla tider, och än idag, till att samverka med kristna församlingar och grupper.

Men enligt Karlsson vittnar det som händer i världen idag om att det är hans bild av Koranen som stämmer. Här vill han få det att framstå som självklart att det är den våldsamma krigföring och terror som sker i Islams namn som ska anses vara representativ för religionen som helhet. 

Detta är en slutsats som saknar förankring i verkligheten. Jag antar att Karlsson här förlitar sig på de rubriker som våldsbejakande islamister lyckas skapa, och bortser från allt annat som sker i Islams namn men som inte når våra mediers förstasidor.

Att även åberopa verser i Koranen som talar om behovet av att bemöta fienden och av att försvara sitt folk, och som var högst aktuella under tiden för sin uppenbarelse då muslimer genomgått åratal av hemska förföljelser, och sedan mena att de representerar skriftens kärna, är att tolka skriften precis som IS eller al-Qaida. 

Dessa terrorgrupper är en skapelse av sin tid, inte av Islams läror. Det har varit oerhört gynnsamt för dem att plocka lösa verser ur Koranen och applicera dem på sin svart-vita världsbild. Rent teologiskt är det dock omöjligt för dem att försvara sitt barbariska agerande.

Jag vill tro att denna syn på Islam som delas av flera inom SD beror på missförstånd och vantolkningar. För att gynna Karlssons och SD:s förståelse av Koranen, välkomnar jag därför till ett samtal om hur vi som tror på skriften tolkar och applicerar den i vår vardag.

Kashif Virk

/
/
/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.