Tisdag 26 Okt
Stockholm

Låt männen betala för skiten de ställer till med – inför mansskatt

Denna text är hämtad från bloggen Lady Dahmer / Postpatriarkatet.

Lady Dahmer är trött på att polisens resurser går åt att försvara män och tycker därför att en "mansskatt" är på sin plats.
1 av 3
Lady Dahmer är trött på att polisens resurser går åt att försvara män och tycker därför att en "mansskatt" är på sin plats. Foto: Privat/TT/TT
2 av 3
Lady Dahmer.
3 av 3
Lady Dahmer. Foto: Privat

Lady Dahmer: "Männen har tillåtits härja i tiotusentals år, det är dags att de faktiskt börjar ta ansvar, iallafall ekonomiskt, för detta."

Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Polisen hinner inte med våldtäkter på grund av mord, skriver SVT idag. Det låter ju helt vansinnigt. Inget som förvånar mig tyvärr, men vansinnigt. Och jag fattar att många går i taket. Detta är ju fruktansvärt. Men det är ingen nyhet. 

 

Det är ingen nyhet att våldtäkter och sexuella övergrepp prioriteras ner. Inget nytt alls. Så här har det ju alltid varit. Det vet vi ju. 


De flesta våldtäktsanmälningarna läggs ner, om de ens tas på allvar, för kvinnor har i alla år vittnat om hur polisen bemött dem med misstro och i vissa fall till och med uppmanat kvinnan i fråga att låta bli att anmäla helt. "Är du verkligen säker på att du vill detta?".

 

Jag fattar att det till stor del handlar om prioriteringar. Eller pengar rent krasst. Det gör det alltid. Polisen har begränsade resurser och dessa ska fördelas. Men utan att vara en expert på polisarbete så tycker jag ändå att slutsatsen skaver lite. 


Vadå "hinner inte med på grund av mord"? Som om vi har en epidemi av mord helt plötsligt. Det har vi inte, det begås inte fler mord nu än tidigare, och så jävla många mord är det inte.

 

Problemet är att det inte bara handlar om pengar. Det handlar om kvinnosyn och om att brott mot kvinnor och barn har låg status och därför hamnar längst ner på listan när det är dags att fördela dessa resurser.

 

Det är inte bara mordutredningarna som prioriteras utan allt annat övrigt manligt våld där män generellt är offer: Misshandel. Fotbollen. Gängkriminaliteten. 


Kvinnorna får vänta helt enkelt. Så som det alltid har varit, för våld mot kvinnor har aldrig tagits på riktigt allvar. Män prioriteras och kvinnor och barn prioriteras bort och så kommer det fortsätta vara om vi inte skiftar fokus. 

 

Katarina Wennstam föreslog tidigare att vi skulle införa ett förbud mot så kallade "högriskmatcher", dels då dessa kostar väldigt mycket pengar, och dels tar mycket resurser från polisen. 


Poliser berättar att de, under matcherna, inte har tid att åka på ett larm om en kvinna misshandlas eller våldtas eftersom att de är upptagna med att hantera tusentals med fulla män som ska se på fotboll. Ska vi prata om vansinne så kan vi börja där. 

 

Men jag skulle vilja ta det ett radikalare steg framåt och införa det som Vänsterpartiet var inne på för ett par år sen, nämligen en mansskatt. Sätt en prislapp på männens våld och beskatta männen kollektivt.

 

Använd sedan dessa pengarna till att motverka det våld som männen står för på inte bara sin egna bekostnad utan även kvinnor och barns. Nånstans måste vi fan säga stopp och det tycker jag vi gör här. Det är nog nu. 


Nu har männen tillåtits att härja och terrorisera människor i tiotusentals år, det är dags att de faktiskt börjar ta ansvar, iallafall ekonomiskt, för detta. 

 
Lady Dahmer

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela