Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Människor flyr inte för att de vill – de flyr för att de måste

Oktai Gholami tycker att det är fel av Sverige att skicka tillbaka människor till krigsdrabbade länder.
1 av 3

Oktai Gholami tycker att det är fel av Sverige att skicka tillbaka människor till krigsdrabbade länder.

Privat/AP

Blod efter en självmordsbombare i Kabul, Afghanistan.
2 av 3

Blod efter en självmordsbombare i Kabul, Afghanistan.

AP

Oktai Gholami.
3 av 3

Oktai Gholami.

Privat

Debatt | 24/09/2017 21:11

Oktai Gholami: "Regeringen skickar tillbaka unga till områden där de måste slåss för att överleva."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Situationen i Afghanistan är värre än du tror. I stora delar av landet råder fortfarande ett inbördeskrig, bland annat med delar av talibanrörelsen, och utrikesdepartementet avråder från alla resor dit. Ändå vill regeringen skicka tillbaka ungdomar såväl som vuxna som flytt därifrån. 

När man jämför Afghanistan med Sverige så blir skillnaderna ofattbara. Inte bara i Sverige, utan i hela EU kan man bo som EU-medborgare, men så är det inte i Afghanistan. 

Beroende på religiös tillhörighet, etnisk bakgrund eller kulturskillnader så kan man inte ens som Afghansk medborgare bo var som helst i Afghanistan utan att riskera förföljelser eller döden.  

Om de ungdomar som flytt från Afghanistan och dess grannländer hade kunnat bo kvar där så hade de inte tagit risken att ge sig ut på farliga vägar mot EU. Förra året dog cirka 5000 personer i sina försök att fly över Medelhavet.

I debatten om flyktingar så menar vissa att det finns en risk för att Afghanistans konflikter följer med hit till Sverige. Men det finns en sak som många inte verkar förstå: dessa ungdomar är trötta på krig och vill inte kriga, det är därför de är här och vill överleva, vilket alla har rätt till. 

När regeringen vägrar att stoppa utvisningarna till Afghanistan så skickar de också tillbaka många unga till områden där de måste slåss för att överleva. 

Det sänder signalen att krig och våld är deras enda framtid, och att de måste vända tillbaka till väpnad konflikt och kanske döden. Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats. Mellan januari och juni i år har 1 662 civila dött i landet, enligt en ny FN-rapport. 

Jag trodde att lagarna var blinda och behandlade var och en lika, men sedan fick jag reda på att dessa lagar är skrivna av välutbildade personer, som bara låtsas vara blinda. 

Sveriges flyktingpolitik drivs av en regering som väljer att blunda för lidande och livsfara. Tusentals människor riskerar att få betala med sitt blod.

Oktai Gholami

Håller du med?