Oktai Gholami tycker att det är fel av Sverige att skicka tillbaka människor till krigsdrabbade länder.
1 av 3
Oktai Gholami tycker att det är fel av Sverige att skicka tillbaka människor till krigsdrabbade länder. - Foto: Privat/AP
Blod efter en självmordsbombare i Kabul, Afghanistan.
2 av 3
Blod efter en självmordsbombare i Kabul, Afghanistan. - Foto: AP
Oktai Gholami.
3 av 3
Oktai Gholami. - Foto: Privat

Människor flyr inte för att de vill – de flyr för att de måste

Oktai Gholami: "Regeringen skickar tillbaka unga till områden där de måste slåss för att överleva."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Oktai Gholami är 22 år och är vice ordförande för CUF Helsingborg.

Han är född i Afghanistan och bor sedan 2012 i Sverige.

Situationen i Afghanistan är värre än du tror. I stora delar av landet råder fortfarande ett inbördeskrig, bland annat med delar av talibanrörelsen, och utrikesdepartementet avråder från alla resor dit. Ändå vill regeringen skicka tillbaka ungdomar såväl som vuxna som flytt därifrån. 

När man jämför Afghanistan med Sverige så blir skillnaderna ofattbara. Inte bara i Sverige, utan i hela EU kan man bo som EU-medborgare, men så är det inte i Afghanistan. 

Beroende på religiös tillhörighet, etnisk bakgrund eller kulturskillnader så kan man inte ens som Afghansk medborgare bo var som helst i Afghanistan utan att riskera förföljelser eller döden.  

Om de ungdomar som flytt från Afghanistan och dess grannländer hade kunnat bo kvar där så hade de inte tagit risken att ge sig ut på farliga vägar mot EU. Förra året dog cirka 5000 personer i sina försök att fly över Medelhavet.

I debatten om flyktingar så menar vissa att det finns en risk för att Afghanistans konflikter följer med hit till Sverige. Men det finns en sak som många inte verkar förstå: dessa ungdomar är trötta på krig och vill inte kriga, det är därför de är här och vill överleva, vilket alla har rätt till. 

När regeringen vägrar att stoppa utvisningarna till Afghanistan så skickar de också tillbaka många unga till områden där de måste slåss för att överleva. 

Det sänder signalen att krig och våld är deras enda framtid, och att de måste vända tillbaka till väpnad konflikt och kanske döden. Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats. Mellan januari och juni i år har 1 662 civila dött i landet, enligt en ny FN-rapport. 

Jag trodde att lagarna var blinda och behandlade var och en lika, men sedan fick jag reda på att dessa lagar är skrivna av välutbildade personer, som bara låtsas vara blinda. 

Sveriges flyktingpolitik drivs av en regering som väljer att blunda för lidande och livsfara. Tusentals människor riskerar att få betala med sitt blod.

Oktai Gholami

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.