Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Överkonsumtion eller miljötänk – det är dags att sluta hyckla

- 16/09/2017, 14:53 -
Ante Tepic​ tycker att vi ska ta klimathotet på allvar, och om inte – sluta låtsas som att vi gör det.
1 av 4

Ante Tepic​ tycker att vi ska ta klimathotet på allvar, och om inte – sluta låtsas som att vi gör det.

Privat/Nesvold, Jon Olav/TT

2 av 4

Nesvold, Jon Olav

3 av 4

Mikael Fritzon / TT

Ante Tepic​.
4 av 4

Ante Tepic​.

Privat

Ante Tepic​: "Tänker vi på miljön om vi uppmanar vår närmaste att fylla hela garderoben med kläder som denne inte ens kommer titta på?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Konsumera allt vad du kan!". "Köp vad du än ser även om du inte behöver det!". "Bruka sönder alla jordens resurser och bete er som om de vore obegränsade!”. 

Det är budskapet vi kan se i samhället, vare sig vi rör oss ute i stan, kollar på tv, surfar på internet eller lyssnar på radio. Överallt reklamer och plakat som uppmanar oss till att spendera maximalt på materiella ting och binda oss till skräp som vi inte ens har nytta av. 

Istället är det så att det skadar oss, och det ordentligt, både individuellt och kollektivt. Det försöker vi å andra sidan balansera upp med ett ältande om att vi tänker på miljön och gör allt för att leva så ekologiskt som det bara går. 

Men hur kan vi säga att vi tänker på miljön om vi gör allt för att människor som redan har två nya smartphones ska köpa den nyaste? 

Tänker vi på miljön om vi uppmanar vår närmaste att fylla hela garderoben med kläder som denne inte ens kommer titta på, för att inte tala om att ta på sig? 

Är vi innerst inne vänliga mot naturen för att vi uppmanar en gamling att cykla 15 kilometer istället för att ta bilen, samtidigt som vi sänker priserna marginellt på charterresor för att fylla så många flyg som möjligt? Att en människa kan lura och vilseleda en annan, är inget nytt. 

Men naturen låter sig inte luras; den följer felfritt sina lagar och frågar inte om lov. Senaste tidens allt extremare "väder" tyder på att vi leker en farlig lek, som inte bara kostar ekonomiskt, utan även räknat i människoliv. 

Den gångna sommaren präglades på många håll av extrem torka, som följdes av hänsynslösa bränder som bland annat härjade i Portugal, Frankrike, Grekland och Kroatien. Namnen på orkanerna i USA börjar snart ta slut och evakueringarna är allt svårare att genomföra. 

När det väl regnar vill översvämningarna inte låta vänta på sig, utan de kommer och röjer allt i sin väg och lämnar förödelsen snabbt bakom sig. 

Om vi ska börja tänka på miljön måste vi göra det omedelbart och helhjärtat. Om inte, låt oss då åtminstone stå för att vi skiter i det!

Ante Tepic