Rektorer som blundar för mobbning – ni borde alla få sparken

- 18/09/2017, 20:53
Mathias Lundvik anser att rektorer som väljer att inte anmäla mobbning bör bli av med sina jobb.
1 av 3

Mathias Lundvik anser att rektorer som väljer att inte anmäla mobbning bör bli av med sina jobb.

Privat/SCANPIX

2 av 3

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Mathias Lundvik.
3 av 3

Mathias Lundvik.

Privat

Mathias Lundvik: "Elever som blir mobbade ska inte själva tvingas byta skola på grund av att ingenting händer."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Rektorer som struntar i sin anmälningsskyldighet gällande mobbning ska ha en varning. Efter andra varningen ska rektorn bli avskedad.

Rektorer har enligt svensk lag anmälningsplikt. Bryter man som rektor mot denna skyldighet så tycker jag att man ska bli av med sitt jobb. Detta måste tas på allvar.

Det händer allt för ofta att rektorer struntar i att anmäla mobbning och kränkningar som sker i skolorna till huvudman. Det räcker att en enda elev känner och anser sig själv kränkt för att en rektor måste anmäla detta.

BEO (Barn- och elevombudet) har från flera håll fått in anmälningar om mobbning där det framkommit att rektorerna har struntat i att anmäla händelsen till sin huvudman. 

Det har hänt, och händer fortfarande, att det förekommer flera fall på en och samma skola där elever blivit mobbade och deras föräldrar har anmält detta till både personal, skolledning och rektor, men ingenting har hänt. 

Samt att rektorn inte har anmält dessa händelser till huvudman. Istället har en del elever som blivit kränkta och mobbade tvingats byta skola. 

Elever som blir mobbade ska inte själva tvingas byta skola på grund av att ingenting händer och att rektorer struntat i sin anmälningsskyldighet. 

Ett steg till att minska mobbning och få bättre ordning i skolorna är att rektorer måste anmäla minsta lilla kränkning och mobbning som sker. Inte vända ryggen till och mörka det hela, utan ta tag i problemet. 

Görs inte anmälan så minskar inte mobbningen. Det ska inte kunna vara acceptabelt att rektorer inte anmäler mobbning och kränkningar. 

Det gäller även för lärare och skolpersonal att ta av skygglapparna och verkligen öppna ögonen, för att då kunna se och sedan anmäla till sin rektor. Återigen: de har anmälningsplikt enligt svensk lag.

Därför anser jag att rektorer som brustit i sin anmälningsskyldighet angående mobbning och kränkningar ska ha en varning. Efter andra varningen ska rektorn bli avskedad.

Mathias Lundvik