Måndag 24 Jan
Stockholm

Somliga räknar fel på 34 miljarder – andra jagas för småpengar

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

Marcus Birro skriver om regeringens felberäkning i budgetprognosen – där 34 miljarder kronor "försvann".
1 av 3
Marcus Birro skriver om regeringens felberäkning i budgetprognosen – där 34 miljarder kronor "försvann". Foto: Privat/TT/TT
Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson.
2 av 3
Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Marcus Birro.
3 av 3
Marcus Birro. Foto: Privat

Marcus Birro: "Staten har alltså 34 miljarder kronor mer än de trodde, så vill ni ha in stålar, ring finansministern."

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag älskar ju programmet Lyxfällan. Det finns något fridfullt i att Patrick och Magnus rensar upp i oredan hos folk, ofta med väldigt enkla grepp som mappar, pärmar och lite vardaglig ordning och reda.

När jag var ung levde jag i total ekonomisk ruin, så jag vet hur det är att inte ha några pengar. Jag vet vad som driver folk att lägga alla oöppnade räkningar i en pappkasse och sedan för säkerhetsskull gömma dem i garderoben.

Just nu lever jag under väldig knappa ekonomiska förutsättningar. Det delar jag med hundratusentals andra i vårt land. Inget unikt för mig alltså.

Men en sak som onekligen är viktigt när man har det tufft ekonomiskt är att man är uppmärksam och noga i alla kontakter man har som gäller sin ekonomi. Det gäller att ta sitt eget ansvar. 

Missar du en enda inbetalning (det kan gälla låga belopp som femhundra spänn) så sägs din kredit upp och du tvingas betala in hela beloppet (som kan vara så högt som 80.000) på ett enda bräde, vilket kan ruinera inte bara din ekonomi utan hela ditt liv.

Det finns uteliggare och utslagna som för bara två, tre år sedan hade ett riktigt liv med ett riktigt jobb. Det går fort när det börjar gå nerför. Men allt det där drabbar oss vanliga dödliga. Banker, storföretag och politiker följer andra lagar.

I dagens SvD kan vi läsa om att självaste finansministern, som i sammanhanget, och i jämförelse med mig åtminstone, får betraktas som snäppet vassare i ämnet matematik, har räknat fel på i runda slängar 34 miljarder...

Det något trösterika i den felräknade kråksången är att det inte denna gång handlade om direkta utgifter som det räknats fel på.

Något anmärkningsvärt är det ändå när Gösta Brunnander, pressekreterare hos finansministern, säger så här om felräkningen på 34 miljarder kronor:

"Det finns ingen enskild anledning till att det blev så här...". Öh... Okej... Jag undrar om jag kan använda samma retorik mot mina fordringsägare. Jag har författat ihop ett brev som jag tänkte skicka. Det ser ut så här:

"Hej, kära gamar. Ni kan torka er i arslet med era förbannade fodringar. Vadå, fyra tusen spänn hit eller dit? Finansministern räknar fel på 34 miljarder och ingen jagar henne för det.

Nordea flyttar sina miljardvinster till Finland och ingen bryr sig. Så jag skiter i era fordringar. Ni kan sitta där med era krav och hetsa mot mig hur mycket ni vill. Jag skulle vilja se en enda gnutta anständighet hos er.

Ni borde vara glada att jag lever och sköter mig, tar hand om barn och arbetar dygnet runt för att betala mina räkningar. Var glad över det jag faktiskt lyckas betala och efterskänk det jag är skyldig är ni hyggliga. 

Dessutom har staten alltså 34 miljarder kronor mer än de trodde, så vill ni ha in stålar, ring finansministern. Låt mig vara ifred. Jag sticker ut och fiskar nu. Hej då. Marcus."

Marcus Birro
Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela