Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hur ska vi förklara att vi lät nazisterna ta makten – igen?

- 19/09/2017, 16:35 -
Matilda Wahl skriver om att vi måste sätta ner foten mot nazisterna innan det är för sent.
1 av 4

Matilda Wahl skriver om att vi måste sätta ner foten mot nazisterna innan det är för sent.

Philip Almén/Ap/TT

Nordiska Motståndsrörelsen under deras demonstration i Göteborg.
2 av 4

Nordiska Motståndsrörelsen under deras demonstration i Göteborg.

TT NYHETSBYRÅN

Adolf Hitler.
3 av 4

Adolf Hitler.

Ap

Matilda Wahl.
4 av 4

Matilda Wahl.

Philip Almén

Matilda Wahl: "Det börjar inte med koncentrationsläger och gaskammare utan det börjar med nazister som tillåts demonstrera fritt på gatorna."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Kommerni ihåg när ni läste i skolböckerna om andra världskriget? Omhur flera miljoner människor plågades och dödades på de mesthorribla sätt endast på grund av deras etnicitet och religion? 

Jagkommer ihåg det, och framförallt så kommer jag ihåg hur jag ochmina klasskompisar inte kunde greppa hur detta hade kunnat ske. 

Varför var det ingen som stoppade det? Hur kunde det gå så långt?Hur kunde resten av världen bara se på och inte ingripa? Vi förstodinte. 

Isöndags marscherade nazister genom Göteborg, och de marscherade heltutan motstånd. Polisen var där men ingrep inte för man ansåg inteatt nazisterna "störde ordningen eller bröt mot någon lag". 

Hörni det? Människor som är öppet nazister demonstrerar men störinte ordningen och bryter inte mot någon lag. Det här är alltså iSverige år 2017 och inte i Tyskland på 30-talet. 

Dettastannar inte heller vid de vita rakade männen med sköldar som marscherarfram längs Avenyn, utan i vår riksdag sitter ett rasistiskt partimed rötter i nazismen, som i Sverige år 2017 är vårt tredjestörsta. 

Jagslängs tillbaka till skolbänken, och hur vi förfärat frågade osssjälva hur det som skedde under andra världskrigetkunde ske och varför det inte stoppades? Jag förstod det inte dåmen nu förstår jag. 

Det börjar inte med koncentrationsläger ochgaskammare utan det börjar med nazister som tillåts demonstrerafritt på gatorna, och det börjar med ett rasistiskt parti iriksdagen som fler och fler röstar på. 

Frågan är, har vi lärtoss av våra misstag eller kommer barn i framtiden läsa i sinaskolböcker och undra hur fan vi kunde låta det hända, inte bara engång utan två?

Matilda Wahl