Marcus Birro tycker att fotbollssupportrar får oförtjänt mycket skit och att media istället borde uppmärksamma allt bra som kommer med kulturen.
1 av 3
Marcus Birro tycker att fotbollssupportrar får oförtjänt mycket skit och att media istället borde uppmärksamma allt bra som kommer med kulturen. - Foto: Privat/Pixabay
2 av 3
- Foto: Pixabay
Marcus Birro.
3 av 3
Marcus Birro. - Foto: Privat

Kärleken till fotboll – så mycket mer än slagsmål och hat

Marcus Birro: "Svensk fotbolls vackraste diamant är fansen. Lyft upp dem ur skuggorna. Ge dem rättmätig uppskattning för det arbete de lägger ner."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag var åtta år första gången jag var på fotboll. Vi tog vår risiga gula Golf från betongghettot Lövgärdet och parkerade nära Heden för att se Öis spela fotboll. Jag har för mig att de mötte Saab från Linköping. Jag har glömt hur det gick så antagligen fick Öis stryk... 

Under hela mitt liv har kärleken till fotbollen varit något av det viktigaste jag har. De senaste tio åren har jag faktiskt kunnat leva (någorlunda) på att skriva om fotboll. 

Jag har fått ta emot Guldskölden som Sveriges bästa sportjournalist, har fått vara med om att starta och driva Club Calcio i TV4 och skrivit hundratals texter om fotboll för Svenska Fans, Nyheter24 och Expressen. Just nu är jag programledare för Studio Allsvenskan på Nyheter24. 

Att få jobba med fotboll har varit något av det roligaste av allt det jag fått göra i mitt yrkesliv. I dagarna släpps en bok om före detta fotbollsproffset Mats Magnusson som jag ägnat ett år åt att skriva. 

Att få jobba med fotboll har varit något av det roligaste av allt det jag fått göra i mitt yrkesliv. Jag har, kort sagt, vigt en stor del av mitt liv åt fotbollen. Jag har hela tiden förblivit en supporter. Jag har aldrig tagit mig ut ur det ledet. 

Under min tid som krönikör upptäckte jag mycket oförstående och ibland ett direkt hat mot fansen, själva grundbulten i all fotboll. Jag tror man begår ett stort misstag när man kallar vissa falanger inom fotbollen för "huliganer" och "kriminella". 

Jag tror man bör ge de människor som älskar sin klubb tolkningsföreträde. Det betyder INTE att man applåderar när det blir bråk och stök på en arena, men fördömandet mot fansen har rapats upp som ett kommando, som en reflex. 

En supporter är på samma gång fotbollens verkliga underklass och dess viktigaste beståndsdel. En supporter kan aldrig traska i pengarnas riktning. Vi är fast med vår kärlek. Vi har slagit bojor runt klubbmärket. Vi kommer inte undan. 

Vi står där i ur och skur med våra halsdukar, våra sånger och vårt väldigt ofta hysteriskt naiva gamla hjärta, och medan kostymerna trixar och fintar, medan spelare kommer och går, medan legoknektar skramlar i pengarnas riktning, så står supportern kvar. Vilket annat val har vi? 

Vem snackar om korrupta ägare som huliganer? Bolagsstyrelse, direktörer, spelare och ägare. Alla tjänar de stora pengar. Supportern betalar 1200 spänn för en matchtröja och blir ändå den som ska upp i galgen när några bränner av bengaler inför ett derby. Det börjar bli dags att återupprätta supporterns rykte i svensk fotboll. 

För en som slaviskt följer den italienska fotbollen och först den senaste säsongen på allvar (tack vare chansen att få jobba med ovan nämnda Studio Allsvenskan) fått upp ögon och hjärta för Allsvenskan, är det slående vilken fantastisk och innerlig betydelse som de olika lagens supportrar har för att göra serien så attraktiv som den ändå är. 

Det är väldigt sällan man i media får läsa om allt det fruktbara, det kulturbärande (ett välorganiserat och vackert tifo är precis lika mycket värt som vilken teaterföreställning på Dramaten som helst) eller det konstruktiva som många fans ägnar sig åt. 

Det handlar alltid om slagsmål, rånarluvor och polishat. Till slut går folk faktiskt på myten om att svenska fans är kriminella våldsverkare hela högen. Att lyssna på fans, hylla dem när de förtjänar det, gör det också lättare att kritisera dem när det sker något som inte är okej. 

Svensk fotbolls vackraste diamant är fansen. Lyft upp dem ur skuggorna. Ge dem rättmätig uppskattning för det arbete de lägger ner. Jag menar att hela hierarkin inom fotbollen, från ägare och styrelse och hela vägen ner till polisen och media, måste börja ta supportrarnas arbete på större allvar. 

Skriv om ett vacker tifo. Hylla dem när de applåderar motståndarna. Beskriv de innerliga och helhjärtade arbete de lägger ner för att göra fotbollen i vårt kalla lilla land till en somrig och sydländsk fest. Supportrarna är det bästa med svensk fotboll. 

Marcus Birro

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.