Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ja, jag är ung – lägg dig inte i hur jag uppfostrar mitt barn

- 23/09/2017, 17:47
Mikaela Väistö​ skriver om att vara ung mamma.
1 av 3

Mikaela Väistö​ skriver om att vara ung mamma.

Privat/Privat

Mikaela tillsammans med dottern Kelly.
2 av 3

Mikaela tillsammans med dottern Kelly.

Privat

Mikaela Väistö.
3 av 3

Mikaela Väistö.

Privat

Mikaela Väistö​: "Det är värden, åsikter och hur föräldrarna är som personer som påverkar ett barns uppfostran – inte åldern."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Mitt namn är Mikaela Väistö, men jag kallas för Micah. Jag blev gravid i väldigt ung ålder. Jag var 14 år och födde min dotter Kelly bara 3 dagar efter att jag hade fyllt 15. Idag är jag 21 och Kelly är 7 år gammal. 

Att bli förälder i så ung ålder var helt annorlunda än vad jag hade föreställt mig att det skulle vara. Eftersom det är så pass ovanligt att födda barn så ung så hade jag ingen att rådfråga om hur det var att vara just ung förälder. 

Det fanns inga "riktlinjer" som jag kunde följa eller någon som kunde tipsa om hur det är att balansera föräldraskapet med att vara tonåring. Jag gick fortfarande i grundskolan och var såklart tvungen att gå ut 9:onde klass. 

Andra föräldrar blir ju föräldralediga från jobbet när de har fått barn, men jag kunde inte ta föräldraledigt från skolan, för det är en plikt att alla ska gå i grundskolan. Så det är mycket som är väldigt annorlunda med att vara just ung och förälder, man har andra prioriteringar. 

Jag blev mamma innan jag ens hunnit komma ut i arbetslivet, jobba och skapa en karriär, medan andra föräldrar kanske redan nått sina karriärmål innan de ens planerar att skaffa barn. 

Jag skapade min blogg innan jag blev gravid och fortsatte sedan att blogga även efter att jag hade blivit förälder. 

Eftersom jag skriver väldigt öppet och personligt så har många fått inblick i mitt liv och tyckt att de kan kritisera det jag gör. Det är väldigt olika åsikter och blandade reaktioner kring detta med att vara ung mamma

Något som jag tycker är lite irriterande är de kommentarer jag får av lite äldre mammor som försöker "läxa upp mig" och försöker lära mig olika saker om hur man uppfostrar ett barn, vad jag borde göra, vad jag borde köpa, ge för mat och vad jag ska leka med min dotter, bland annat. 

Även fast jag är 21 år idag och är en vuxen människa, och har varit mamma i 7 år, så tror folk att de kan mer än mig bara för att de är äldre. 

Men som alla andra förstagångsföräldrar så är man en nybörjare i början och man vet inte riktigt hur man ska göra med allt, men tillslut lär man sig hur man gör och hur allt ska funka, oavsett vad man har för ålder. 

Jag tycker inte att uppfostring har med erfarenhet att göra. Det är värden, åsikter och hur föräldrarna är som personer som påverkar ett barns uppfostran

Jag tycker inte att mognad sitter i åldern, en ung mamma på 15 år kan vara en mycket mognare person än en 37-årig mamma. Alla personer är olika.

Mikaela Väistö