Mikael Falk anser att vi borde fördöma etablerade partiers samröre med extremistiska rörelser även på vänsterkanten.
1 av 5
Mikael Falk anser att vi borde fördöma etablerade partiers samröre med extremistiska rörelser även på vänsterkanten. - Foto: Privat/TT/TT/TT
Jonas Sjöstedt (V).
2 av 5
Jonas Sjöstedt (V). - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Gudrun Schyman (Fi).
3 av 5
Gudrun Schyman (Fi). - Foto: TT News Agency / Janerik Henriksson
Kommunistiska partiet demonstrerar på Sergels torg i Stockholm.
4 av 5
Kommunistiska partiet demonstrerar på Sergels torg i Stockholm. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Mikael Falk.
5 av 5
Mikael Falk. - Foto: Privat

V och Fi marscherar med extremister – men det pratar vi inte om

Mikael Falk: "V och Fi marscherar med extremister. Hur hade löpsedlarna sett ut om M och C hade demonstrerat tillsammans med nazister?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mikael Falk är 32 år och bor i Borås.

Han har tidigare arbetat som journalist på Sveriges Radio, Borås Tidning, SVT och Dalarnas Tidningar. 

Han har ett stort intresse av politisk extremism både på höger- och vänsterkanten.

Förra helgen hölls en demonstration mot militärövningen Aurora 17 i Göteborg. Den arrangerades av Nätverket Stoppa Aurora 17. 

Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ är två partier som ingår i den sammanslutningen. Det är i sig inget att höja ögonbrynen åt. Däremot är det högst anmärkningsvärt vilka andra grupper de gick hand i hand med.

Huvudtalare var Robert Mathiasson från Kommunistiska Partiet. Mathiasson har bland annat sagt att Lenin var en av 1900-talets stora politiska tänkare. 

Jag har själv sett en bild från partiets kongress där diktatorn och massmördaren Josef Stalin fanns på en fana. En man som har mördat miljontals människor. En man vars ideologi ledde till att människor fängslades och sattes i tvångsarbete. En man som torterade och mördade dem som vågade kritisera den kommunistiska regimen. 

Det var inte bara Kommunistiska Partiet som tillhörde skaran med extremistgrupper vid demonstrationen i helgen. Det fanns fler som stödjer kommunistiska diktaturer. 

Bland annat Kommunistiska Partiets ungdomsförbund, Revolutionär Kommunistisk Ungdom, som bland annat har förnekat Stalins terror och massavrättningar i en rapport som de kallade "sanningen som kom bort". 

Sedan fanns även Allt åt alla på plats. De har vid flera tillfällen gett sitt moraliska stöd för våldsanvändning i demonstrationer och aktioner. Dessutom har de tidigare anordnat arrangemang där överskottet av pengar gått till den numera nedlagda vänsterextrema gruppen Revolutionära Fronten. 

Jag stödjer självklart Vänsterpartiets och Feministiskt Initiativs rätt att demonstrera tillsammans med dessa grupper. Men vad som övergår mitt förstånd är hur det gått så tyst förbi i mediabruset. 

Jonas Sjöstedt fick frågan om hans syn på att hans parti medverkade i demonstrationen i Aktuellt tisdagen den 19 september. Han gav ett kort svar och sa i princip bara att det inte var bra. Det kändes inte som ett klart och tydligt avståndstagande. 

Tänk er själva om till exempel Moderaterna och Centerpartiet hade demonstrerat tillsammans med nazister. Ni kan nog räkna ut hur löpsedlarna hade sett ut. Nyheterna på både tv och radio hade dominerats om deras samröre med nazisterna. 

Och alla ni krönikörer som ondgör er över högerextremismen var och varannan dag. Har ni missat att Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ fraterniserar med grupper som stödjer diktaturer som har miljontals liv på sitt samvete? Har ni missat att de går hand i hand med med grupper som ser politiskt våld som legitimt?

Det är hög tid att vi alla fördömer etablerade partiers samröre med extremistiska rörelser längst ut på vänsterkanten.

Mikael Falk

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.