Jo, Paolo Roberto – det är ditt ansvar att motverka hedersvåldet

- 29/09/2017, 13:46
Hanna Bergwall svarar på Paolo Robertos tweet angående att han inte anser att det är hans ansvar att motverka hederskultur.
1 av 3

Hanna Bergwall svarar på Paolo Robertos tweet angående att han inte anser att det är hans ansvar att motverka hederskultur.

Privat/Twitter/TT

Paolo Roberto.
2 av 3

Paolo Roberto.

Claudio Bresciani / TT

Hanna Bergwall.
3 av 3

Hanna Bergwall.

Privat

​Hanna Bergwall: "Hedersrelaterat våld kan inte stoppas utan att män som Paolo Roberto tar ansvar och engagerar sig."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi hör att hedersrelaterat våld ökar. Vi ser att något måste förändras. I förrgår kom äntligen jämställdhetsministern Åsa Regnér med ett förslag. Ett utmärkt sådant dessutom! Män ska börja ta ansvar för att stoppa hedersrelaterat våld och förtryck. Smart va? 

Som en illustration över vad problemet är ger jag er "Paolo Roberto Den Stores" reaktion till Åsa Regnérs förslag: "Vilket stolpskott! Inte mitt ansvar utan ditt! Betalar sjukt mycket skatt så fixa det här eller håll käften!".

Paolo, om du hade minsta analysförmåga skulle du förstå att den här situationen inte kan lösas ens med en skattebas lika stor som ditt ego. Machokulturen är vad som gör män farliga. Och den kan av uppenbara skäl inte lagstiftas bort. 

Om vi ska komma någon vart måste såna som Paolo sluta uppfostra pojkar till att bli bröliga bufflar. Sexistiska homofober. Sluta lära dem att det finns fjollor eller fittor. För det är den grund machokulturen står på. Fjollor och fittor. 

Det är inte en slump att män står för allt sexuellt våld. Jo, 98 procent innebär allt. Och 85 procent av övrigt våld i Sverige utförs av, just det, män. Det säger en del.

Är det då rimligt att kvinnor ska fortsätta ta ansvar för mäns våld och att Paolo ska ha ryggen fri? Inte en chans! 

Som machomännens överman har Paolo dessutom ett större ansvar än andra män. Män lyssnar på män. Paolo har X antal följare på sociala medier. Det säger sig självt. Han kan inte friskriva sig från ansvar. 

Hedersrelaterat våld kan inte stoppas utan att män tar ansvar och engagerar sig. Eller jo, vi skulle kunna dela Sverige i två delar. Kvinnor får Stockholm och män får Göteborg och Malmö. 

Vad sägs om det? Orättvist? Nej! Att kvinnor får ta ansvar för mäns våld, det är däremot orättvist. I ett samhälle där män lyssnar på män, inte på kvinnor, är det en självklarhet att män har ett större ansvar. Och är man en mediaprofil ökas ansvaret ytterligare. 

TV4 och SVT, visst kan jag utgå från att Paolo Roberto inte kommer jobba kvar hos er efter den här skandalen? Visst kommer ni inte ursäkta honom ännu en gång?

Hanna Bergwall