Sorry, Stefan Löfven – men nazisterna har också rätt att demonstrera

- 29/09/2017, 22:33
Fredrik Brodén anser att Nordiska motståndsrörelsen har lika mycket rätt att demonstrera som alla andra.
1 av 4

Fredrik Brodén anser att Nordiska motståndsrörelsen har lika mycket rätt att demonstrera som alla andra.

Privat/TT/TT

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg.
2 av 4

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg.

TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven.
3 av 4

Stefan Löfven.

Erik Simander/TT

Fredrik Brodén.
4 av 4

Fredrik Brodén.

Privat

Fredrik Brodén​: "Stefan Löfven beklagar sig över nazisterna men sitter i riksdagen med ett parti som aldrig riktar kritik mot vänsterextremismen."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nazisterna har återigen börjat vandra på våra gator. Vi ser det i Europa och vi ser det även här i Sverige. 

Idag, lördag 30/9, kommer det vara en demonstration i Göteborg som hålls av NMR, Nordiska motståndsrörelsen, och säkerhetspådraget kommer vara enormt för så som jag har förstått det så räknar polisen med att det kommer att bli våldsamheter.  

Enda sedan NMR fick tummen upp att genomföra denna demonstration så har kritiken haglat mot polisen och berörda myndigheter som har godkänt detta. Det har även kommit förslag om att förbjuda NMR som organisation. Kritiken har kommit från flera håll men framförallt så har kritiken och kravet om förbud kommit från vänstern. 

Givetvis så är det vidrigt att nazismen fortfarande lever kvar hos oss. Givetvis blir man illa berörd när man ser nazister ute på gatorna. Men vi har faktiskt yttrandefrihet och demonstationsfrihet i Sverige, oavsett vilka åsikter och tankar du må ha. Alltså har nazister lika stor rätt att demonstrera som de vänsterextrema organisationerna har. 

Man kan ju tro att alla behandlas lika inför lagar och regler i Sverige men så är faktiskt inte fallet. Hur ofta ser man någon som helst kritik mot polis och myndigheter när man gett de vänsterextrema rätt till att demonstrera? 

Nästintill aldrig, skulle jag vilja säga, och det stör mig något så fruktansvärt. Vänsterextremism och högerextremism är lika vidrigt och lika illa. 

Att det fortfarande finns folk i Sverige som på riktigt tror att vänsterextremism är bättre än högerextremism är bara sorgligt. Båda alternativen för en våldsbejakande agenda, där de ska ta makten genom våld och slå ner mot de som inte tycker och tror som dem själva.

I veckan har dessutom vissa partier och politiker engagerat sig i frågan. Även från detta håll har det kommit krav om ett förbud mot NMR. Min fråga är enkel: Var är kravet om ett förbud mot de vänsterextrema? 

När ska våra politiker gå ut lika hårt mot vänstern som man gör mot högern? Jag är trött på att exempelvis Stefan Löfven går ut och beklagar sig om att nazisterna går på gatorna samtidigt som han sitter i riksdagen och gör upp med ett parti som nästan aldrig aktivt går ut och riktar kritik mot vänsterextrema "systerorganisationer" när dessa har varit i farten. 

Så länge vi har yttrandefrihet och demonstrationsfrihet och man inte begår något brott inom dessa ramar så kan tyvärr ingen förbjudas, oavsett vilka tankar man har, men om man skulle ändra om i lagar och införa förbud mot vissa organisationer, ja då ska detta förbudet innefatta de vänsterextrema så väl som de högerextrema, allt annat vore befängt. 

Att människor går runt och tror att vänsterextremism är försvarbart och står för något bra som vill människor väl är bara upprörande och beklagligt. Vänsterextremism och kommunism har skördat otaliga miljoner liv, men detta pratar man nästan aldrig om. 

Vänstern enligt mig är vidrig i den bemärkelsen att man sätter sig på en piedestal och tror sig stå för något bra och kan rättfärdiga detta genom att bruka våld mot meningsmotståndare, oavsett på vilken sida du står. 

Nazismen vill väl också tro att de på något plan gör gott, men de sätter sig inte på en piedestal och tror att resten av folket ser på dem som några hjältar, till skillnad från vänstern. 

Vad jag menar är att så länge inte båda sidor behandlas lika så kan vi tyvärr inte göra något åt att nazisterna vandrar på våra gator. Sorgligt men sant.

Fredrik Brodén

Tycker du att nazisterna ska få demonstrera?