Stockholm

Mina barn blir sjuka – för att du vill lukta på ett visst sätt

Clara Björkefall skriver om att ha barn som lider av allergier och uppmanar till att inte använda parfym ute bland andra människor.
1 av 4
Clara Björkefall skriver om att ha barn som lider av allergier och uppmanar till att inte använda parfym ute bland andra människor. Foto: Privat/Privat/TT
Det här är ett exempel på hur en reaktion kan se ut efter en dag i skolan eller i andra offentliga miljöer med andra barn och vuxna som använder parfymerade grejer.
2 av 4
Det här är ett exempel på hur en reaktion kan se ut efter en dag i skolan eller i andra offentliga miljöer med andra barn och vuxna som använder parfymerade grejer. Foto: Privat
3 av 4
. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Clara Björkefall​ med familj.
4 av 4
Clara Björkefall​ med familj. Foto: Privat

Clara Björkefall​: "Känns det okej för er att använda parfymerade produkter för att lukta på ett visst sätt på bekostnad av andras hälsa?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Clara Björkefall är 35 år och bor i Lund.

Hon arbetar som resurspedagog i en mellanstadieskola och är mamma till tre fantastiska tjejer.

Hade ni medvetet öppnat en påse nötter bredvid en person med luftburen nötallergi? Nej, inte jag heller såklart. 

Tyvärr tänker inte alla likadant när det gäller användning av parfymerade produkter. Det finns många som får symptom och blir sjuka av den kemikaliecocktail som döljer sig bakom ordet parfym i tvättmedel/sköljmedel och andra hygien- och stylingprodukter. 

Bland de som blir rejält sjuka är mina tre fina barn. Hemma i frisk miljö mår de toppen men när de exponeras för andras parfymerade produkter blir de sjuka i upp till 2 dygn med flertalet symptom. 

Det är måndag och klockan är 22.59 och min ena dotter ligger med sitt huvud i mitt knä. Jag vet att natten framför oss är lång och att vi ska spendera den med att hantera en tuff reaktion som hon tvingas att ta sig igenom. 

Jag stryker henne över håret, masserar hennes fötter och lägger hennes hand i min. Hon vilar tryggt i mitt knä. Det här är inte första gången vi ska ta oss igenom detta och sorgligt nog garanterat inte den sista heller. Vi vet att det kommer att gå över men det är ändå lika tufft varenda gång. 

Det som ni skulle kunna se om ni var här är de blossande utslagen och de röda glansiga ögonen, men det som hon själv tycker är värst och osynligt för er är illamåendet, huvudvärken, krampen i benen och frossan.

Anledningen till att hon nu ligger här i mitt knä och är sjuk är att personer i hennes närhet tycker att det är viktigare att få fortsätta att använda sina favoritgrejer och lukta på ett visst sätt än att alla skall få må bra. 

Kylkuddar från frysen att lägga på blossande utslag, Netflix på datorn som distraktion och en kopp kaffe till mig för att hålla mig vaken. Imorgon är en ny dag och om vi har lyckats få några timmars sömn och står på benen när klockan ringer ska vi ta oss till skola och jobb. 

Att promenera längs perrongen på Lund C är som att kryssa över ett minfält. Tillsammans med mina tre barn går jag sicksack och navigerar mellan alla nyduschade parfymluktande människor. 

Jag har en 7-åring, en 10-åring och en 12-åring som drömmer om att obehindrat och utan att bli sjuka kunna följa med klasskompisar hem efter skolan, gå på bio, åka till badhus, gå på biblioteket och göra saker som för er kanske är självklart. 

Skolan är något som mina barn inte kan välja bort utan de får helt enkelt lov att förlita sig på att alla runtomkring dem vill visa hänsyn och hjälpa dem att vara friska. 

Jag har svårt att tro att det skulle kännas okej för er att öppna en påse nötter om ni visste att det kan finnas barn med luftburen nötallergi där? Då undrar jag varför det känns okej att använda parfymerade produkter när ni vistas bland barn som kan bli sjuka av det? 

Jag vill tro att orsaken till att ni gör det beror på okunskap och inte på illvilja. Tanken på att välja parfymfria alternativ har troligen inte slagit er eftersom ni inte visste att det finns barn som blir så sjuka av era parfymerade produkter att de ligger hemma och inte kan ta sig till skolan på ett par dagar efter att de mött er?

Om det ska finnas någon chans att jag ska kunna stå där på tågperrongen med mina barn och utan att bli sjuka ta oss till skolan, vistas i skolan, gå på bio och bada på badhus så måste kunskapen kring detta spridas långt mer än 50 delningar av ett Facebookinlägg. 

Ta ett andetag och blunda när ni funderar över om ni tycker att det känns rimligt och rättvist att ni begränsar mina barn och många andra i vardagen på grund av att ni vill lukta på ett visst sätt genom att använda era favoritprodukter? 

Alternativet är att välja parfymfritt och på så sätt visa hänsyn och hjälpa andra att kunna leva som de vill. Valet borde inte vara så svårt?

ClaraBjörkefall

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.