Tisdag 27 Jul
Stockholm

Gravida kvinnor – snälla, sluta vara så otroligt lättstötta

Emma, som driver den populära bloggen "På Smällen", tycker att gravida ofta är alldeles för lättstötta.
1 av 3
Emma, som driver den populära bloggen "På Smällen", tycker att gravida ofta är alldeles för lättstötta. Foto: Liselotte Pozzi/FOTOGRAFERNA HOLMBERG
2 av 3
Emma driver den populära bloggen "På Smällen".
3 av 3
Emma driver den populära bloggen "På Smällen". Foto: Liselotte Pozzi

Emma​: "Jag vet att det är hormoner som strömmar runt i kroppen när man är gravid, men det måste finnas en gräns."

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Emma är en tvåbarnsmamma från Göteborg.

Hon är egenföretagare, influencer och driver den populära mammabloggen "På Smällen".

Följ henne på Instagram och YouTube.

Gravida är så lättstötta... Jag känner mig nästan lite skrämd bara av att skriva det här, haha! Men jag känner ändå att detta är något jag funderat mycket på och jag kan väl inte vara den enda på jorden som kämpar med att hålla tungan i styr när jag pratar med en gravid, eller? 

Jag vet att det är hormoner som strömmar runt i kroppen och det ligger nog lite i vårt DNA att skydda oss själva när vi är gravida, så det är nog meningen att vi ska vara lättstötta och gå till försvar för minsta lilla, men ibland tycker jag att det borde finnas lite rim och reson eller...?

Det finns väldigt många "don'ts" men inte så många "do's" för vad man faktiskt får säga till en gravid. Visst, en del saker som man inte bör säga är ganska självklara och dem har jag tidigare listat här, men en del kan jag helt ärligt säga att jag fattar noll av... 

Vad får man säga och inte säga...? Det verkar också som att gravida är mindre lättstötta när de pratar med andra gravida än icke-gravida. Här kommer en lista på saker gravida blivit stötta av som jag verkligen fattar noll av! Känner ni igen er i mig eller i dem?

1. "Har ni tänkt skaffa fler barn?". 

Detta kan tydligen vara jätteprovocerande för en gravid kvinna medan det är helt naturligt för en annan. Jag kan inte riktigt förstå vad det är att bli upprörd över?

2. "När är det dags?" eller "Nu är det inte långt kvar va?".

När det närmar sig slutet så tycker många gravida att omgivningen tjatar om när bebisen ska komma. Men återigen, hur kan man ta detta som något elakt?

3. "Vet du om det är en tjej eller kille?". 

Det är såklart helt okej att inte vilja veta, men bli inte sur för att jag är nyfiken på din bebis! Jag frågar ju för att jag är intresserad.

4. När man inte vågar fråga så mycket och sen blir utskälld för att man inte intresserat sig för kompisens graviditet.

Va fan?! Det är inte lätt när det är svårt och jag är glad att jag inte är en kille i en gravids sällskap för det kan verkligen inte vara lätt alla gånger, haha.

Jag har märkt att jag inte vågar prata så mycket med gravida kvinnor om deras graviditet förrän de själva tar upp det. 

Det kanske är helt rätt tänkt, men asjobbigt när man egentligen är superduperintresserad och vill snicksnacka om allt som rör graviditeter, men jag tycker det känns som att det bara hoppar grodor ur min mun hela tiden så därför blir jag tyst. 

Läs det här blogginlägget så förstår ni vad jag menar. Det är exakt så jag känner!

"På Smällen-Emma"

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela