Det finns alltid någon som blir kränkt – rör inte min Bert, SVT!

- 06/10/2017, 14:39 -
Tobias Andersson gillar inte SVT:s censur av kultserien Bert.
1 av 3

Tobias Andersson gillar inte SVT:s censur av kultserien Bert.

Privat/Faksimil: SVT

Bert – den siste oskulden.

Faksimil: SVT
2 av 3

Bert – den siste oskulden. Faksimil: SVT

Faksimil: SVT

Tobias Andersson (Ungsvenskarna).
3 av 3

Tobias Andersson (Ungsvenskarna).

Privat

Tobias Andersson: "Bert var en naturlig del av uppväxten för många svenskar och nu väljer statligt kontrollerad media att radera delar ur serien".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag kan man läsa om att "SVT raderar svenska kultserien Bert", vilket garanterat väcker mycket känslor. 

Bert var en naturlig del av uppväxten för många svenskar och att statligt kontrollerad media nu väljer att radera delar ur serien väcker visst obehag. 

Anledningen bakom Berts succé och rådande kultstatus beror på att serien på ett enkelt vis speglade en uppväxt och miljö som många kunde känna igen sig i. Att SVT nu tar på sig rätten att konkludera att serien är för "olämplig" att visa är därför mycket märkligt. 

Vad mer ska SVT från sin höga piedestal gå in och detaljstyra utifrån sin rådande politiska prägel? Vad mer i svensk kulturhistoria ska statens förlängda arm tillåtas censurera och radera? För faktum kvarstår att SVT:s censurering bygger på högst subjektiva grunder. 

I dagens lättkränkta samhälle finns det nog få serier och filmer som på intet sätt "riskerar att vara nedsättande och sårande för vissa". Noll och absolut ingen chans att någon, någonstans, någonsin blir kränkt ska dock aldrig vara ett kriterium inom public service. 

Det kan i säkerligen vara som så att vissa delar i äldre böcker, filmer och serier av olika skäl inte klingar lika bra i vår nutid. Kanske till och med som så att de hade skrivits eller filmats annorlunda om de producerats idag. 

Det bör dock skiljas från att vi, eller i detta fall staten, väljer att radera delar ur vår kultur och/eller historia. Till skillnad från SVT är jag övertygad om att vår befolkning vet att allt som sägs och görs i serier och filmer vare sig är på riktigt eller alltid är rätt. 

Jag är fullt övertygad om att Anders och Sören på intet sätt menade att kränka någon när de skrev sina böcker eller spelade in sina serier. 

De var bara präglade av en annan tid i vilken folk klarade av att ta ett skämt utan att spela kränkthetskortet, eller i detta fall; få statlig media att spela det åt en. 

Från två författare till en annan så sa George Orwell "He who controls the present, controls the past". Ett fantastiskt citat som minst sagt åldrats väl. 

I detta fall är det precis vad SVT gör. Delar av en äldre folkligt älskad serie faller dem inte i smaken utifrån deras lättkränkta politiska uppfattning varpå de raderar den. Jag tillhör dock dem som inte anser att statlig media bör kontrollera dåtiden.

Tobias Andersson,
Ungsvenskarna