Pamela Orellana Holmberg reagerar på Pampers uppmaning om att sätta sina barn på timeout – något hon anser är psykisk misshandel.
1 av 4
Pamela Orellana Holmberg reagerar på Pampers uppmaning om att sätta sina barn på timeout – något hon anser är psykisk misshandel. - Foto: Privat/Faksimil pampers.se/TT
2 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Faksimil: pampers.se
3 av 4
Faksimil: pampers.se - Foto: Faksimil: pampers.se
Pamela Orellana Holmberg.
4 av 4
Pamela Orellana Holmberg. - Foto: Privat

Pamela, 20: Nej, Pampers – jag tänker inte misshandla mitt barn

Pamela Orellana Holmberg: "Pampers uppmanar föräldrar att straffa sina barn med något som räknas som psykisk misshandel."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Pamela Orellana Holmberg är 20 år och bosatt i Jönköping.

Hon är ensamstående mamma till snart en treåring. 

Jag som mamma kan verkligen inte förstå hur man som förälder kan vilja utsätta sina barn för psykisk misshandel genom att sätta dem på "timeout". 

Jag hamnade i en diskussion med några gällande timeout på barn. Då det är en ickepedagogisk och onyttig metod att använda sig av, på grund av att barnet i fråga kan få bestående men, samt att det klassas som en olaglig metod då det går under psykisk misshandel, så försökte jag googla fram lite forskning kring detta. 

Det jag hittade är en artikel från Pampers, ett stort företag som riktar sig till föräldrar med barn. I artikeln så uppmanar de föräldrar att använda sig av denna, inte så medmänskliga, metod på sina barn om de är "olydiga", bland annat. 

Varför egentligen? Varför kan man inte använda sig av kommunikation nu för tiden, eftersom det är det man kommer längst med? Det är 2017 nu, borde vi inte ha kommit längre än såhär? 

Det är fullt förståeligt att man som förälder tappar tålamodet, höjer rösten, etcetera. Det är mänskligt att man gör det, ingen förälder är perfekt. Men sätta sina barn på timeout?! 

Det finns alltid en bakomliggande anledning till varför barnet beter sig som det gör. Det kan vara allt från lycka till frustration, nyfikenhet och allt vad det innebär. Istället för att straffa, kommunicera. 

För det är just vad det är. Det är ett straff. Som dessutom borde vara brottsligt för oss föräldrar att använda, då det räknas som psykisk misshandel att utsätta en människa för påtvingad isolering. Ett straff, mot ett barn som inte har ett konsekvenstänk och ofta gör saker impulsivt. 

Många människor förknippar straff och konsekvens som om det vore samma sak. Men skillnaden mellan dessa två är att ett straff är till exempel timeout, medan en konsekvens är om ett barn kanske tappar ett glas vatten och så blir hen och golvet blött.  

Hade ni skickat in er partner på rummet eller satt hen i ett hörn om hen varit olydig? Om inte, varför inte? För en vuxen människa har åtminstone ett konsekvenstänk. Det har inte ett barn. 

Och ni som använder er av denna metod, funkar det? För i så fall tänker jag att ni väl inte behövt använda er av det igen...?

Pamela Orellana Holmberg

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det okej att sätta sitt barn på "timeout"?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.