Tina Ghasemi (M) skriver om hur ett vinstförbud drabbar kvinnliga företagare.
1 av 3
Tina Ghasemi (M) skriver om hur ett vinstförbud drabbar kvinnliga företagare. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: JONAS EKSTROMER / TT NYHETSBYRÅN
Tina Ghasemi (M).
3 av 3
Tina Ghasemi (M). - Foto: Privat

Tina Ghasemi (M): Slopa vinstförbudet – för kvinnornas skull

Tina Ghasemi (M): "Att 'världens första feministiska regering' ens överväger att genomföra ett såpass kvinnofientligt förslag är anmärkningsvärt."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varje dag går kvinnor till sina jobb som företagare i skolan, hemtjänsten och äldreomsorgen. De undervisar våra barn och tar hand om våra äldre. Varje dag erbjuder de en stöttande hand och ett lyssnande öra till de som behöver det. 

Varje dag gör de skillnad i någon annan människas liv. För den gamle som är ensam och vill ha någon att prata med, för den unga flickan som inte förstår hur hon ska lösa ett visst matteproblem. För dem och åtskilliga andra är deras insatser ovärderliga.

Dessa kvinnor utgör ingen liten grupp. I vård- och omsorgssektorn är en majoritet av företagarna kvinnor. Till exempel i äldreomsorgen är 71 procent av företagsledarna kvinnor. En majoritet av företagsledarna i skolan är också kvinnor, varav den största andelen finns i förskolan; där är nio av tio företagsledare kvinnor.

Dessa företag och verksamheter kan givetvis skilja sig åt oerhört mycket sinsemellan. Men de har en sak gemensamt: de hotas alla av nedläggning om möjligheten för dem att ta ut vinst begränsas som regeringen nyligen föreslagit. 

Det i grannskapet så populära äldreboendet med så bra service, det kan komma att tvingas stänga igen. Eller den närbelägna förskolan där barnen trivs så bra, den kan också komma att tvingas stänga igen. Totalt beräknas närmare 80 procent av skol- och omsorgsföretagen att påverkas negativt av regeringens förslag.

En attack mot välfärden blir därför en attack mot kvinnorna. Att en regering som tid efter annan kallar sig "världens första feministiska regering" ens överväger att genomföra ett såpass kvinnofientligt förslag är anmärkningsvärt. Dessa kvinnor förtjänar att hyllas, inte misstänkliggöras. De borde berömmas, inte ifrågasättas.

Istället för att begränsa mångfalden inom välfärden bör kvalitetskraven på alla aktörer skärpas inom såväl kommunal som privat verksamhet. Tillsynen av dem bör även genomföras mer regelbundet än idag.

Vi förnekar inte att det funnits privata aktörer inom vården, skolan och omsorgen som missköt sin verksamhet. Men det finns lika många exempel på kommunala verksamheter som gjort detsamma, vilket ofta glöms bort i debatten.

Därför bör en generell tillståndsplikt införas för alla aktörer i välfärden. I kombination med nationella kvalitetskrav och regelbunden uppföljning ska alla som systematiskt inte klarar av att leva upp till kraven kunna beläggas med vinstförbud. 

Staten bör också till exempel kunna ta över skolor som inte lever upp till kvalitetskraven. Så förbättrar vi förutsättningarna för såväl välfärden som företagandet och jämställdheten.

Till regeringen vill jag därför rikta en uppmaning: slopa alla tankar på vinstförbud. I dag är hundratals företagare inom vården, skolan och omsorgen oroade över framtiden för deras företag. 

Befria dem från den oron. Låt dessa kvinnor fortsätta driva sina företag. Tvinga dem inte att stänga ned sin verksamhet. Tvinga inte de äldre att välja ett annat äldreboende och eleverna en annan skola än det alternativ som de själva föredrar. Bevara mångfalden av kommunala och privata aktörer, men ställ högre krav och skärp kontrollen av dem.

Till alla ni, inte minst kvinnor, som driver företag och jobbar i välfärden, till alla ni som sliter för att ta hand om våra äldre och som kämpar för att ge våra barn en bra utbildning. Till er vill jag rikta ett löfte: jag kommer aldrig sluta kämpa för er! Jag kommer att fortsätta försvara era insatser. 

Jag kommer att fortsätta kämpa för valfriheten. Och jag kommer att fortsätta kämpa för en välfärd med höga krav på kvalité och god service.

Tina Ghasemi,
riksdagsledamot (M)

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.