Ante Tepic skriver om hur kapitalismen lurar folket.
1 av 3
Ante Tepic skriver om hur kapitalismen lurar folket. - Foto: Privat/SCANPIX
2 av 3
- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Ante Tepic.
3 av 3
Ante Tepic. - Foto: Privat

Du förtjänar högre lön – men så fungerar inte kapitalismen

Ante Tepic: "Det säger sig självt att arbetaren måste få en mindre lön än vad denne egentligen förtjänar för sitt arbete. Så fungerar kapitalism."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ante Filip Tepic är 23 år och masterstudent i statsvetenskap vid Linneuniversitetet i Växjö.

Vinst, vinst och åter vinst. Det är vad kapitalismen syftar till. Vägen dit är ointressant. Om det kostar människor och natur spelar ingen roll för kalkylerna. En sådan syn på tillvaron är i längden knappast hållbar. 

Vanliga arbetare möjliggör vinster för ägare, chefer, vd:ar och andra högt uppsatta genom att producera något för ett billigt pris, för att sedan ett utrymme ska skapas där vinsten kan göras vid försäljningen. 

Det säger därmed sig självt att arbetaren måste få en mindre lön än vad denne egentligen förtjänar för sitt arbete, för att ägaren ska kunna göra en vinst. 

Utan detta utrymme, mellan det höga försäljningspriset och arbetarens låga lön, kan kapitalismen inte fungera. Härvid sker exploateringen! 

Den största delen av befolkningen är vanliga lönearbetare och kan inte klara mycket mer än en månad på sin lön. Detta innebär att vi har en situation där kapital koncentreras till en liten grupp. Men inte endast kapitalet koncentreras till denna grupp, utan även makten. 

Med tiden har en mindre del av befolkningen fått allt mer, medan den största delen fått dela på allt mindre. Det har möjliggjort för en procent av befolkningen att äga mer än resten av världen, och för de åtta rikaste personerna att äga mer än världens fattigaste hälft. Ändå är det vanligtvis under etiketten "frihet" som kapitalismen bedrar sina anhängare. 

Kapitalismen marknadsförs ofta som något som ska skapa möjligheter för var och en att forma en framtid utefter den egna viljan. Men i själva verket kommer den bara bra till hands för de få som har alla andra under sig. 

För dessa skapas stora möjligheter, när de har underbetalda arbetare som utför ett bra jobb. För arbetaren och den stora massan är kapitalismen allt utom frihet. Således är fördelning av kapital ett centralt fenomen som kapitalismen motsätter sig. 

Exploaterar inte en minoritet majoriteten, kan kapitalismen inte fungera. Hade arbetaren fått den lön som förtjänas, hade ju inget vinstutrymme kunnat skapas för ägaren. 

Kapitalismen kommer inte upphöra av sig själv, eftersom den måste fortsätta i en allt extremare riktning för att överleva. Men stoppas den inte av människor, kommer naturen säga stopp när resurserna är slut.

Ante Tepic

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.