Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hanna Bergwall: Era frågor är rasistiska, Folkbladet!

Hanna Bergwall anser att tidningen Folkbladet sprider rasism med sina frågeformuleringar.
1 av 3

Hanna Bergwall anser att tidningen Folkbladet sprider rasism med sina frågeformuleringar.

Privat/Faksimil Folkbladet/Faksimil Folkbladet

Faksimil Folkbladet
2 av 3

Faksimil Folkbladet

Faksimil Folkbladet

Hanna Bergwall.
3 av 3

Hanna Bergwall.

Privat

Debatt | 13/10/2017 16:42

Hanna Bergwall: "Idag är rasismen och hatet mot muslimer uppenbarligen rumsrent nog för dagstidningar som Folkbladet."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Är det inte lite blåögt av kyrkan att låta en äldre muslimsk kille sova med flickorna?" 

Så lät det i tidningen Folkbladet igår kväll. Notera "muslimsk kille".

Jag trodde inte heller att det var sant när jag fick höra om det. Men jo, mycket riktigt, så har tidningen valt att ställa frågan till de ansvariga för lägret där denne kille ska ha sexuellt ofredad en 14-årig flicka.

Själva övergreppet är självklart vedervärdigt, och jag kan nog inte upprepa tillräckligt många gånger hur mäns sexuella våld mot kvinnor måste få ett slut, men att påstå, som Folkbladet indirekt gör, att anledningen till övergreppet skulle bero på att pojken skulle vara muslim, det, det är rasism

Fortsätter man läsa framgår det dessutom att pojken i fråga har konverterat till kristendomen, men Folkbladet väljer ändå att trycka på att dådet skulle hänga ihop med islam, som "inte alltid delar vår kvinnosyn".

I sammanhanget är detta helt irrelevant, och något som bara ger rasisterna vatten på sin kvarn då det enda det gör är att bidra till att ytterligare öka hatet mot muslimer som grupp.

Det är helt enkelt vansinnigt, och ansvarslöst. Sättet vi talar på påverkar oss och i förlängningen vad vi tycker är okej. Med ord: pratar vi som rasister blir vi rasister. 

Och inte nog med det, andra blir också mer rasistiska i takt med att det blir normalt. Normalt att vara rasist. Och det är precis vad som hänt i Sverige. 

Faksimil Folkbladet.se

I och med artikeln i Folkbladet tror jag att vi har nått en milstolpe på den rasistiska vägen mot helvetet. För det är ett helvete vi är på väg mot. Det kan en snabb återblick i historien intyga. 

Kanske är vi redan där i vissa avseenden. Det kan inte jag som vit svensk svara på. Men det jag kan svara på, precis som alla andra som gått i grundskolan, är att rasism inte hör hemma i en demokrati. 

I en demokrati ska alla kunna delta. När människor blir hotade, hatade, diskriminerande, ja då begränsas deras möjligheter att delta. Uppenbarligen. 

Kommer ni ihåg när SD kom in i riksdagen? Vilket ramaskri! Ett rasistiskt parti. I riksdagen! Det var faktiskt inte särskilt länge sedan. Men det tog inte många år för den chocken att lägga sig. 

Och idag är rasism uppenbarligen rumsrent nog för dagstidningar. Vi behöver dra i handbromsen. Och det med detsamma.

Hanna Bergwall

Hanna Bergwall skriver i form av fristående debattör och inte som representant för Miljöpartiet.