Alexander Karim har något viktigt att säga till alla män.
Alexander Karim har något viktigt att säga till alla män. - Foto: TT

Alexander Karim: Tja grabbar, kan jag få växla några ord med er?

Alexander Karim: "Grabbar, om jag sitter och äter en glass och ni vill smaka, visst frågar ni först då?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Alexander Karim är 41 år och skådespelare.

Följ honom på Twitter och Instagram.

Tja grabbar. Kan jag få växla några ord med er? 

Om jag sitter och äter en glass. Och du ser mig och min glass och känner "Gud vad det där ser smaskigt ut" och vill smaka, visst frågar du först då? 

Om jag läser en bok och du tycker att den verkar intressant, visst frågar du om du kan låna den när jag är klar? Om du vill dansa så bjuder du väl upp? Eller? 

Det är så det funkar i samhället. När vi vill ha något av någon så ber vi om det. Det trodde i alla fall jag. Att vi var så pass civiliserade att det faktiskt fungerade så. 

När vi idag vaknar till en värld täckt av orden "Me too", kan vi bara konstatera att så inte är fallet. Här bes inte om lov. Här bjuds inte upp. Här tar man. Ja, MAN tar. För det är så det är, det är vi män som gör det. 

Inte invandrare, inte kriminella, inte Sverigedemokrater eller nazister. Nej, nu kan vi inte gömma oss bakom etiketter som vi lägligt kan placera på någon annan än oss själva. Det är vi. 

Vi med kuken mellan benen som av någon outgrundlig anledning inte kan hålla den eller våra händer i styr. Det är du och jag, mannen. Grabben. Snubben. Det är inte en eller två av oss heller, vi är många. Och vi är starka. Tyvärr. 

Så vad krävs det? Vad krävs för att vi ska skärpa oss. Den tydliga och starka hashtagen som spridits som en löpeld i sociala medier är en bra start, men visst är det så att de flesta av oss sitter på kammaren och känner oss oskyldiga? 

Vi skickar ilskna emojis och värmande ord till våra väninnor och kollegor som delat tagen. "Vidrigt att du varit med om detta vännen". Och så mår vi bättre. För vi, alltså just vi, är ju som sagt oskyldiga, eller hur? 

"Jag vet att det förekommer men jag har fan aldrig...". Jaså...? Inga skämt bland grabbarna? Inga berusade händer fram på småtimmarna? Inget "skämt" som mottagits fel för att hon säkert var "överkänslig" eller nåt? Är det helt och hållet sant? Trodde inte det. 

Vi kan och måste be om ursäkt. Och det gör jag. Förlåt. Vi kan starta hashtags som #mybad där vi kryper till korset. Men vi måste göra mer än så. 

Det här får inte bara blåsa över och kännas bra igen för att vi delade en hashtag. Det är inte bra igen. Våra otaliga förlåt kommer att försvinna ner på Facebook-feeden eller drunkna i tweets. Nästa nyhet. Vi går vidare. Vi vänder blad. 

Nej, ikväll sätter jag mig ner med mina söner och förklarar för dem. Det finns inga gråzoner här. Antingen handlar man rätt eller fel. 

Det är fel. Alltid fel att grabba tag, pressa sig emot, kalla hora, utnyttja sin position. Alltid fel. Aldrig rätt. Aldrig okej. Vi ska prata ikväll. Men inte bara ikväll, utan i morgon. Och dagen efter det. Och dagen efter det. 

Och till min dotter förklarar jag vikten av att stå upp. Att säga ifrån. Att inte ta det. Vad det än kostar. Vare sig det gäller henne eller en vän eller en främling på gatan. 

Så, bröder. Mina ögon är öppna. Jag är redo. Jag kommer att tala högt om det jag ser. Jag kommer att dra i nödbromsen. Jag kommer öppna helvetets portar. 

Och jag bryr mig inte om ni är mäktiga mediemän eller viktiga journalister. Jag skiter i vilken tidning ni jobbar för eller om ni håller min löneutbetalning i händerna. 

Hoppa på det här tåget med mig nu. För hashtagen är en bra start men det är vi och bara vi, som genom ord och framförallt handling, kan få stopp på det här. 

Skulden är vår. Bara vår. Och förlåt räcker bara inte. Så låt oss vara många. Och starka. Och visa att vi kan mycket bättre än så här. 

Och till er män som tror att världen kommer att fortsätta blunda för ert beteende kan jag bara säga; Be afraid. Be very afraid.

Alexander Karim

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.